Prijateljski dijapazon ljudskog ponašanja

Koreospektar, Zagrebački plesni centar: de.not, Zagreb, Burza Grešaka, autorica ideje i koncepta Dora Kokolj

 • de.not, Zagreb: Burza grešaka, autorica ideje i koncepta Dora Kokolj

  Nakon, za hrvatske prilike pristojnog broja izvedbi, predstava Burza grešaka koja je svoju premijeru imala 2016. godine u Pogonu Jedinstvo, nastavlja se razvijati kroz postojani koncept i jasno vodstvo autorice Dore Kokolj. Niz nadolazećih izvedbi (pa tako i ova 24. siječnja 2018. u ZPC-u) je nakon premijere dočekao nove suizvođače i učvrstio strukturu koja počiva na dobro balansiranoj ad hoc improvizaciji kao i strukturi repeticije starih improvizacijskih momenata koji su izbrušeni i uglađeni ali i dalje izvođeni s dozom svježine.

  de.not, Zagreb: Burza grešaka, autorica ideje i koncepta Dora KokoljPored autorice ideje, predstavu su-izvode Eni Vesović, Vanja Budimir, Mate Mihaljevic i Veno Mušinović koji opuštenim i komičnim prepričavanjima svojih osobnih životnih grešaka u najširem smislu riječi, stvaraju igru anegdotalnog dijeljenja kroz ležernu sistematizaciju što sve greška uopće jest. Namjerne, slučajne, glupe, neizbježne… samo su neke od najjednostavnijih kategorija koje se definiraju kroz zabavnu razmjenu i stalni izvedbeni osvrt. Greške su ne samo tema, nego i stalni motiv koji se u užem smislu tijekom cijele izvedbe popratno izvodi. Zastajkivanja, mali odmaci i preskoci koje se naglašavaju te potom ispravljaju, brkanje redoslijeda, sekvenci, izlaza i izvođačevih mjesta samo su neki od sitnih postupaka koji zgodno zaokružuju cijelu izvedbu. Kretanje na sceni koja je u ravnini i tlocrtno jednaka s prostorom gledanja izvedbe, suptilno poziva na prizemljenost svega što se unutar izvedbe događa i tematizira. Da nisu obučeni u jednake košulje, čiji uzorak i podsjeća na statični šum televizorskog ekrana koji je uslijed nečega izgubio signal, dio izvedbe u kojem izvođači sjede pored gledatelja i slušaju jedni druge imao bi još manje osjetnu hijerarhiju između onih koji izvode i onih koji samo slušaju o tuđim greškama.
  de.not, Zagreb: Burza grešaka, autorica ideje i koncepta Dora Kokolj
  Kretanje izvođača je jednostavno ali efikasno. Njihovo kretanje u krug ali i stalno spontano iznevjeravanje svakog koncepta izmjene u prostoru na simpatičan način izbacuje izvedbu iz takta i ona u nijednom trenutku ne postaje zamorna ili predvidljiva. Izvođači uspijevaju držati dobar ritam i uvježbano ne ostavljaju mjesta praznom prostoru i hodu unatoč otvorenom konceptu koji na to gotovo pa poziva. Pomalo nezgrapna i ne u potpunosti opravdana sekvenca plesnog dua Mihaljevica i Mušinovića odrađuje ono što joj je cilj a to je da trenutno zabavi parodijskim pokušajima nespretnog i neuvježbanog osjećajnog plesa. U tom efektu ona funkcionira kao svojevrsni energični vrhunac izvedbe. Finalno, osobno dijeljenje izvođača publici se naglo prekida, ostavljajući dojam nedovršenog. Tako se greška pred sam kraj ne prokaže verbalno nego samim onemogućavanjem da se do nje dođe.
  de.not, Zagreb: Burza grešaka, autorica ideje i koncepta Dora Kokolj
  Glavna misao, cilj, zaključak ali i neizbježno izvođačko te gledateljsko iskustvo Burze Grešaka je destigmatizacija događaja greške, uklanjanje anksioznosti oko budućih životnih grešaka kao i od onih prošlih koje svojim ponavljanjem i usporedbom gube na težini i ozbiljnosti. Greške se pretvorbom u anegdote i stvaranjem ugodne atmosfere gotovo negiraju, a iskrenim i dovoljno neposredno autobiografskim izvođenjem, predstava na suptilan način iznosi prijateljski dijapazon ljudskog ponašanja. Iako idejno graniči i otvara se prema participativnosti, izvedba ipak još ne osigurava dovoljno poticaja i odgovornosti da do nje u većoj količini dođe. Radi se o vrlo jednostavnoj i za gledatelja nezahtjevnoj izvedbi koja svoju poantu nudi na dlanu, a ona je: sat prijateljske atmosfere i trenutno rješavanje životne tjeskobe. Barem nakratko.

  © Maja Ležaić, PLESNA SCENA.hr, 14. veljače 2018.
  de.not, Zagreb: Burza grešaka, autorica ideje i koncepta Dora Kokolj
  Burza Grešaka
  autorica ideje i koncepta Dora Kokolj
  izvođači: Sven Bahat, Dora Kokolj, Mate Mihaljević, Veno Mušinović, Eni Vesović i Vanja Budimir
  dramaturginja Anja Pletikosa, grafičko oblikovanje Kristina Mirošević
  produkcija: de.not
  partneri: ekscena, Bacaći sjenki, POGON

Piše:

Maja
Ležaić

kritike i eseji