Gustoća simbiotskog zajedništva

Zagrebački plesni ansambl: Other, kor. David Hernandez

 • Zagrebački plesni ansambl: Other, kor. David Hernandez

  Koliko blizu možemo prići jedno drugome, kako tu blizinu možemo (pod)nositi i što je simbiotska povezanost? Koja su ograničenja, a koju vrstu poleta neprekidna prisutnost drugoga proizvodi? Takva pitanja postavlja gostujući koreograf David Hernandez u radu kreiranom za Zagrebački plesni ansambl Other, premijerno izvedenom u Zagrebačkom plesnom centru 14. travnja.

  Za razliku od prošle predstave nastale u ovoj suradnji The Devil's Garden, produkcijski i konceptualno mišljenoj zahtjevno, a koja je u realizaciji zapela negdje između produkcije i sadržajnog interesa, Other je čista propozicija i jasna ideja dovedena do kraja. Radi se o polusatnom duetu koji se temelji na jednostavnom, gotovo tehničkom zadatku u kojem autor plesače spaja u središtima tijela, stvarajući od dva tijela jedno. Koreografija se razvija kroz razne varijacije kretanja unutar te ideje i taj tijek je zanimljiv, uzbudljiv i emocionalno bogat. Zanimljivost pretpremijerne i premijerne izvedbe je da se Other izvodio dva puta za redom, u dvije postave – prvi par su Petra Valentić i Colas Lucot, a drugi Sintija Kučić i Andreja Jandrić.
  Zagrebački plesni ansambl: Other, kor. David Hernandez
  Scena je stilizirana bijelim plesnim podom koji ne prekriva cijeli prostor izvedbe, tako plesači povremeno izlaze iz bijelog okvira stapajući se s mrakom, a odozgora je definirana spuštenim titravim svjetlosnim cijevima. Spušteni strop i nestabilno bijelo svjetlo stvara atmosferu nervoze i zapuštenog, prijetećeg prostora. Izvođači su odjeveni u crno, a u oba para jedna izvođačica je izbijeljene kose, što daje dodatni dodir hladno urbane, akromatski dizajnirane estetike.

  Uvodna scena jasno postavlja temu dva tijela kao jedno: jedno tijelo je podrška, a drugo opušteno visi preko njegovih/njezini ramena. Koreografija počinje zajedničkim hodanjem priljubljenih kukova i razvija se varijacijama ispreplitanja nogu kako bi se omogućilo pomicanje, prebacivanjem težine preko kukova i leđa, kružnim dizanjima, provlačenjima i zajedničkim puzanjima. Povremeno djeluje poput senzualnog tanga, povremeno se plesači transformiraju u začudno dvoglavo biće u kome su ruke i noge nemoćno ispremiješane, ponekad su u borbi i prebacivanju tuđeg tijela koje kao da smeta. Neprekidni prijenos drugog tijela stvara posebnu kvalitetu velike, gotovo guste tjelesne investicije.
  Zagrebački plesni ansambl: Other, kor. David Hernandez
  Prema kraju izvedbe, kada zamor plesača postaje vidljiv, a propozicija, kako autor ne uvodi nove sadržaje koreografski iscrpljena, plesači se razdvajaju, i dalje ostajući u stalnoj povezanosti i kontinuitetu cirkuliranja ili gravitiranja jedno prema drugome.

  Koreografija je vidno zahtjevna i plesači svoj rad, kao svojevrsno probijanje kroz restrikciju koju proizvodi drugo tijelo, ne skrivaju. Time daju na uvid pregovaranje ravnoteže unutar nestabilnih pozicija ili pak zajedničko traženje izdaha koji pokreće kinetiku tijela kroz gravitaciju jer su noge blokirane. Ta neprikrivena stvarnost tijela, u kombinaciji s Hernandezovim luksuznim, muzikalnim pokretom, razigranih nogu i vijugavim rukama, proizvodi izvedbu koja piljeni. Blizina dva tijela i višeslojnost fizičkog zajedništva budi brojne emocionalne razine i asocijacije s kojima se publika može izravno povezati.
  Zagrebački plesni ansambl: Other, kor. David Hernandez
  Petra Valentić i Colas Lucot, kao prvi par, izvođački su zreliji, rasplesaniji, bogatiji u detaljima i u interpretaciji. Oboje nose vlastitu krhkost, senzualnost i plesačku predanost koje se isprepliću stvarajući poetičan odnos na rubu užitka blizine i primoranosti na tu blizinu. Drugi par, Sintija Kučić i Andreja Jandrić, donijele su kvalitetnu izvedbu u kojoj su usmjerene na dizajn koreografije i zadatke, jasno prezentiraju logiku kretanja, a očekivano nose i drugačiji set asocijacija. Unutar estetike ovog rada, njihova je ženstvenost snažna i androgena, ali i distancirana. U interpretativnoj zoni i građenju suptilnosti međusobnog odnosa tako imaju prostora za razvoj.

  Na pretpremijernom razgovoru s koreografom, naglašeno je kako je Other nastao kao rezidencijalni projekt u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom, kao eksperiment jedne ideje, kao namjera da se kreira solo za dva simbiotski povezana tijela. Rezultat je koherentna i dojmljiva, plesački odlično postavljena cjelina koja lako komunicira s publikom.

  © Iva Nerina Sibila, PLESNA SCENA.hr, 17. travnja 2018.

Piše:

Iva Nerina
Sibila

kritike i eseji