Gradeći zaklon

Kazališna udruga Zalet, Zadar: Vjetrometina, autorice Iva Burčul, Lucija Mikas

 • Kazališna udruga Zalet, Zadar: Vjetrometina, autorice Iva Burčul, Lucija Mikas

  U maloj dvorani Kazališta lutaka Zadar 2. svibnja 2018. premijerno je izvedena plesna predstava Vjetrometina autorica i izvođačica Ive Burčul i Lucije Mikas. U okvirima Zadra vrlo značajna, no također i u kontekstu hrvatske plesne scene, produkcija Kazališne udruge Zalet ovom je predstavom još jednom potvrdila status Zadra kao respektabilnog plesnog centra.

  Iva Burčul je plesno obrazovanje započela na Plesnom odjelu Glazbene škole Blagoje Bersa, a neformalno se obrazovala kroz plesne i kazališne radionice i projekte diljem Hrvatske i Europe. Na plesnoj sceni Zadra prisutna je od početka Domovinskog rata kao plesačica, glumica, pedagoginja, koreografkinja i producentica. Izvođačica osebujnog plesnog izraza, oduvijek se umjetnički izražavala opirući formi, oslobođena bilo kakve stege formalnih plesnih tehnika. Lucija Mikas formalno plesno obrazovanje stječe na Akademiji za suvremeni ples Balance 1 u Berlinu. U Zadru od 2003. godine vodi plesne radionice suvremenog plesnog izričaja i urbanih plesova za djecu, mladež i odrasle, te kao plesačica i koautorica sudjeluje u brojnim projektima.

  Kazališna udruga Zalet, Zadar: Vjetrometina, autorice Iva Burčul, Lucija MikasVjetrometina je scensko djelo, kompozicijski jednostavno, jasno, čvrste strukture, a nadahnuto je, kako kažu autorice, lakoćom odbačenih papira nošenih vjetrom. Motiv se reflektira na njihovo duševno, pa i duhovno stanje koje proizlazi iz razrađenog plesnog materijala baziranog na suodnosu dviju različitih kvaliteta u prostoru i vremenu.

  Predstava započinje nedjelovanjem izvođačica okrenutim zidu koji se kasnije pokazao kao maštovito i funkcionalno iskorišten treći partner. Mijenjajući obuću i odjeću, osluškujući prirodne procese svoga tijela, potiču imaginaciju koja ide prema analizi osobnog stanja. Na početku predstave bez kontakta, no kasnije sve čvršće povezane vidljivim i nevidljivim sponama, čine cjelinu predstave koja postaje živo tkivo i vodi zaseban život. Ostaje u sjećanju sekvenca u kojoj krhke izvođačice grade zaklon jedna nad drugom uz pomoć zida; vizualno atraktivan i višeslojno znakovit.

  Kazališna udruga Zalet, Zadar: Vjetrometina, autorice Iva Burčul, Lucija MikasDinamika predstave vezana je uz izmjenu silovitih ritmičkih sekvenci sa usporavanjima i zaustavljanjima. Specifičan način kretanja Ive Burčul podsjeća na bestežinsko stanje, prostor praznine gdje su sve mogućnosti dozvoljene. Beskrajno otvorena prema publici i prihvaćajući situacije kakve jesu, koristi ih za stvaranje nesvakidašnjeg no logičnog i prirodnog tijeka radnje i prostornog kretanja većim dijelom vremena koristeći zid kao podršku i pouzdanog partnera. Samozatajna Lucija Mikas, plesačica čistog i preciznog plesnog izraza, odvlači težište na suprotnu stranu, prema uzemljenosti i prema podu kojim se većinom koristi.

  Glazba Donata Whartona neodvojiv je dio predstave zajedno sa zvučnim efektima Borisa Stanića. Izvedena u maloj dvorani Kazališta lutaka, predstava je dobila na intimnosti i koheziji plesača i publike koji su na kraju disali kao jedno jedinstveno tijelo.

  © Sanja Petrovski, PLESNA SCENA.hr, 9. svibnja 2018.

  Vjetrometina
  autorice i izvođačice: Iva Burčul i Lucija Mikas
  premijera 2. svibnja 2018.
  glazba Donato Wharton, dizajn zvučnih efekata Boris Stanić, oblikovanje svjetla Tomislav Kraljević Šome, ilustracija plakata Ana Kolega
  pokrovitelji Grad Zadar, Zadarska Županija

Piše:

Sanja
Petrovski

kritike i eseji