FUTUR se gradi strukom i zajednicom

FUTUR II – Prostor za ljude i ples, Ilica 69, Zagreb, 21. – 25. svibnja 2018.

 • FUTUR II – Prostor za ljude i ples, Ilica 69, Zagreb

  FUTUR II prostor je u Ilici 69 koji je u sklopu Projekta Ilica: Q'ART i festivala Platforma HR Plesnog centra Tala preuređen kao malo plesno središte, plesni klub ili mini plesni centar. Projekt je iniciran pozivom Plesnog centra Tala da kroz Q'ART, projekt koji tijekom svibnja oživljava dvadesetak napuštenih prostora u Ilici, okupi što više aktera plesne zajednice da zajednički plesnim programima kuriraju neke od ponuđenih prostora. FUTUR II odgovor je Udruge plesnih umjetnika Hrvatske i Udruge profesionalnih plesnih umjetnika PULS ovom prijedlogu. Tako je prostor u dvorištu Ilice 69, očišćen, preuređen i opremljen zajedničkim snagama te od otvorenja 21. svibnja do danas kontinuirano aktivan.
  FUTUR II – Prostor za ljude i ples, Ilica 69, Zagreb
  Inicirali su ga i moderirali članovi upravnih odbora obiju strukovnih organizacija, a intenzivan program FUTURA II sastoji se od svakodnevnih jutarnjih tjelesnih praksi, popodnevnih rasprava i radionica te večernjih izvedbi, koncerata i zajedničkih improvizacijskih jamova. Od programa treba spomenuti diskusiju naslovljenu U kakvom sistemu na(ne)staje umjetnost danas?, radionicu Autonomija plesu 007-017 vezanu za istraživačko publicistički projekt istog naziva, Talk – talk roulette Nomadske plesne akademije, razgovor o Zakonu o samostalnim umjetnicima te završno događanje 25. svibnja koje je uključivalo vođenu turu kroz instalaciju sastavljenu od vremenske crte ispunjenje dokumentima brojnih događaja plesne zajednice u protekloj godini, kao i dodjelu Godišnje nagrade strukovnih organizacija.

  No, iako je program PlatformeHR završio, a time i službeni program FUTURA II, ovaj prostor i program u dogovoru s Q'ARTom se nastavlja. Ugodno uređen od posuđenih i doniranih stvari, opremljen plakatima, knjigama i info-letcima taj, jedan od brojnih, zapuštenih prostora u samom centru grada, postao je živim domom brojnih aktivnosti plesne zajednice i praktičara bliskih plesu, mjestom susreta i zajedničkog rada.
  FUTUR II – Prostor za ljude i ples, Ilica 69, Zagreb
  FUTUR II organiziran je kroz model samoorganizacije i preuzimanja zajedničke odgovornosti za prostor i program. Raznoliki programi koji se odvijaju privlače široki krug zainteresiranih koje zanima ovakav način rada, kao umjetnički tako i građanski čin. Nakon svih aktivističkih akcija oko Zagrebačkog plesnog centra koje su pokrenule ogromnu energiju, ovo je projekt u kojem plesna zajednica vrlo konkretno pokazuje smjer kojim želi i može djelovati. Suradnički, solidarno, samoorganizirano i umjetnički vođeno.

  Unutar kulturne politike RH i Grada Zagreba, plesna i izvedbena suvremena umjetnost zatvorena je i pritiješnjena destruktivnim financiranjem kroz Natječaje javnih potreba, kroz administracije europskih projekata, problematikom zatvorenosti lokalnih sredina i slabom, gotovo nikakvom suradnjom institucija. FUTUR II mali je projekt koji je osmislila grupa umjetnika, a facilitiran kroz strukovne udruge, Q'ART i Platformu HR, koji je zorno stavio u život raznolikost i lucidnost plesne zajednice, kroz slobodni tijek ideja i znanja, i koji kao mali plesni prostora za ples i ljude, uz imalo podrške može proizvesti bitnu promjenu, dati novu direkciju zajednici, osvježiti sam prostor Ilice 69 i nadahnuti slične umjetničke ili građanske zajednice koje imaju manje znanja ili kreativnosti za zajednički rad.
  FUTUR II – Prostor za ljude i ples, Ilica 69, Zagreb
  FUTUR II je mjesto informacija o plesu i izvedbenim praksama na jednom mjestu, gdje svi zainteresirani mogu saznati gdje se što odvija i kada. Mjesto je na kojem se dolazi na druženje i dijeljenje raznih tjelesnih, vokalnih, plesnih i izvedbenih praksi. Prostor je u kojem se budućnost organizira i gradi kroz struku i kroz zajednicu. Budućnost FUTURA II trenutačno je neizvjesna, mada je potreba i zanimanje za održanje takvog fizičkog i simboličkog prostora iznimna.

  © Iva Nerina Sibila, PLESNA SCENA.hr, 6. lipnja 2018.

Piše:

Iva Nerina
Sibila

kritike i eseji