Evolucija energije

Gostovanje: CacoonDance Company, Momentum, kor. i red. Rafaele Giovanola (u Zagrebačkom plesnom centru)

 • CacoonDance Company: Momentum, kor. i red. Rafaele Giovanola

  Zagrebački plesni centar je 15. rujna za otvorenje sezone 2018/19 izabrao predstavu Momentum u koreografiji Rafaële Giovanola i izvođenju CacoonDance Company. Izbor te predstave je ujedno i najava dugoročne suradnje ove plesne skupine i ZPC-a kao jednog od partnera u multidisciplinarnom istraživačkom projektu na temu prijenosa informacija, te povezivanju na međunarodnoj razini, što će omogućiti i gostovanja hrvatskih umjetnika u drugim kazalištima i plesnim scenama. CacoonDance je plesna ustanova čije djelovanje počiva na umrežavanju sa samostalnim umjetnicima, koproducentima i suradnicima diljem svijeta, a osim kroz eksperimente na području suvremenog plesa, djeluje i na području kulturnog obrazovanja i odgoja, te bi suradnja s njima mogla biti podrška i poticaj cijeloj hrvatskoj plesnoj sceni.
  CacoonDance Company: Momentum, kor. i red. Rafaele Giovanola
  Momentum je predstava evolucije energije u kojoj se kroz tijela plesača pokret sinergijski prožima s jednoličnom glazbenom podlogom mukle, glasne pulsacije (glazba Franco Mento) i tako razvija gotovo opipljivu vizualnu partituru, čiju mjeru mogu gledatelji osjećati po cijelom tijelu kroz duboke basove bubnja. U polumračnoj atmosferi, prekrivenih, zakukuljenih lica, plesači leže razbacani po prostoru poput nekih mističnih bića i iznenadnim trzajem zdjelice ili transverzalnim valom kroz kralježnicu prekidaju monotoniju pulsacije i stvaraju gotovo vidljivu glazbu u pokretu. Kako njihova energija raste iznenadnim premještanjem tijela, gušterolikim kretanjem ili virtuoznim skokovima uz pod i uklizavanjima kojima plesači preplavljuju prostor zalijećući se pod noge publici, raste i suzdržana agresivnost.
  CacoonDance Company: Momentum, kor. i red. Rafaele Giovanola
  Kako se plesači skupljaju ili razdvajaju u sjedu dok im pokreti glave ili uvijanja kralježnice prate ritam glazbe, tako se i energija cjelokupne izvedbe pojačava. Polako sve prelazi u neku vrstu zajedničkog, pomalo razuzdanog plesa, koju potencira i gradacija zvuka u onom istom neprekinutom pulsiranju i aluziji na neku vrst klupske atmosfere, koja raste sve dok plesači ne skinu kukuljice. Tada se glazba vraća na početni ritam, a plesači dolaze opet u bliski kontakt s publikom tek kimajući glavom prema njoj. Iako je cijela predstava lišena emocija i bilo kakve naracije, iz tih jednostavnih pokreta isijava pritajena agresivnost koja, međutim, ni u kom slučaju nije uvredljivo adresirana publici. Dapače, publika sama svojim pokretima ponekad nehotice prihvaća zadani puls. Energija se pojačava virtuoznim skokovima i bacanjima na tlo, te spajanjem plesača koje završava triom, u kome se divljačkim potezanjem miješaju tijela plesača u nastojanju da se otrgnu od poda. Naposljetku, ta tehnički izuzetno naporna koreografija izvlači sve atome snage iz plesača, te kulminira u divljačkom kriku plesača, koji izvlače posljednja zrnca vlastite energije iz tijela. Publika je velikim pljeskom nagradila plesače Alvara Estbana, Wernera Nigga i Andeása Déria za njihovu hipnotičku koncentraciju, virtuoznost i predanost izvedbe.
  CacoonDance Company: Momentum, kor. i red. Rafaele Giovanola
  U okviru gostovanja ostvarene su i dvije radionice pod vodstvom Rafaelë Giovanole te Alvara Estbana i Wernera Nigga. One su uvod u sljedeću fazu suradnje, koja će se odvijati u ožujku 2019. kad će se u formi otvorene radionice provesti audicija za proces rada na predstavi s Rafaelom Giovanolom, Rainaldom Endrassom i drugim umjetnicima iz skupine CocoonDance. Rezultat suradnje će biti prikazan u predstavi koja će se izvoditi u Darmstadtu i u drugim europskim kazalištima i na festivalima.

  © Jasna Čižmek Tarbuk, PLESNA SCENA.hr, 15. listopada 2018.

  Momentum

  koreograf i redatelj: Rafaele Giovanola
  izvode: Alvaro Esteban, Werner Nigg, András Déri
  glazba Franco Mento, dramaturgija Rainald Endraß, oblikovanje svjetla, scenografija Marc Brodeur, radionica parkura Frédéric Voeffray, asistent koreografije Fa-Hsuan Chen, produkcija Mechtild Tellmann, fotografija Klaus Fröhlich, video Michael Maurissens
  suradnja: Goethe Institut Kroatien & ZPC

kritike i eseji