Tenzije u kretanju

Škola suvremenog plesa Ane Maletić, Zagreb: Fight Bright, kor. Milan Tomášik

 • Škola suvremenog plesa Ane Maletić, Zagreb: Fight Bright, kor. Milan Tomášik

  U nedjelju 17. veljače 2019. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu poklonici plesne umjetnosti imali su priliku pogledati odabrane dijelove predstave Fight Bright koreografa Milana Tomášika u izvedbi maturantica Škole suvremenog plesa Ane Maletić a u sklopu ispita iz predmeta Scenske prakse. Suradnja Škole i Milana Tomášika započeta je školske godine 2015/2016. kad su za isti predmet postavljeni neki dijelovi iz njegove predstave Hunting Season (Sezona lova). Nastavak suradnje uslijedilo je nakon odlaska učenica Škole na novu Tomášikovu premijeru Fight Bright izvedenu u Cankarjevu domu u Ljubljani u početkom listopada 2018. Tako su imale priliku vidjeti i osjetiti predstavu uživo prije no što su krenule s uvježbavanjem koreografije. Mentorica i nastavnica predmeta scenske prakse Irena Mikec se dogovorila s koreografom oko dijelova pogodnih za prijenos učenicama te tijek procesa koji je uključivao i prisutnost samog koreografa.
  Škola suvremenog plesa Ane Maletić, Zagreb: Fight Bright, kor. Milan Tomášik
  Tomášik je mlade plesačice proveo kroz koncept predstave, principe kretanja te upoznao s plesnim materijalom. Također im je ukratko predstavio plesno istraživanje na kojem radi već više godina s istim suradničkim timom i na kojem temelji svoj koreografski opus. Radi se o proučavanju tenzija u kretanju i razlikovanju šest razina fizičke tenzije koje se onda proučavaju, vježbaju, raspravljanju i oblikuju te se njime plesači služe za kreiranje materijala za svaku izvedbu. Koreograf im je također ustupio i rekvizite u predstavi koji se sastoje od niza identičnih metalno srebrnih zdjela bijele unutrašnjosti koje na pozornici čine niz od nekoliko usporednih linija i uvelike određuju prostor kretanja te postavljaju dodatne zahtjeve plesačima.

  Škola suvremenog plesa Ane Maletić, Zagreb: Fight Bright, kor. Milan TomášikVedar te vrlo dinamičan plesni isječak predstave u trajanju od dvanaest minuta izveden je dva puta a međusobno je povezan kratkim solom i duetom koji uključuje manipulaciju sa zdjelama koje pritom same proizvode zvukove, te tako spojeni dijelovi predstave predstavljaju novi, sami po sebi cjelovit i zaokružen komad. Učenice četvrtog razreda srednje Škole suvremenog plesa Ane Maletić: Dora Sarikaya, Marina Brajdić, Raffaella de Luca, Ana Novković, Iva Katarinčić, Laura Čerina, Maja Zubak, Katrin Mraković, Lucija Vidaković i Tena Markulin pokazale su se doraslima zadaći, pa se upotpunjeno svjetlosnim dizajnom Tomislava Maglečića ispit pretvorio u zanimljivu i kvalitetnu plesnu večer. Ispitnoj izvedbi je prisustvovao i Tomášik, a suradnja s ovim poznatim koreografom će zacijelo ostati nezaboravno iskustvo a za neke i moguće nadahnuće u daljnjem ustrajanju u plesnoj profesiji. Dio predstave maturantice će Škole izvesti i na požeškom Plesokazu. (1. – 3. ožujka 2019. u Gradskom kazalištu Požega).

  © Jasna Čižmek Tarbuk, PLESNA SCENA.hr, 22. veljače 2019.

kritike i eseji