Regeneriranje mogućnosti

Izvedbeni kolaž u Splitu

 • Izvedbeni kolaž, foto: Darko ŠkrobonjaU Splitu, nažalost, suvremeni ples bilježi otužnu statistiku pa se događa sporadično i oprezno, po kulturno skliskom terenu. Otud je okupljanje entuzijastičnih plesačica u projektu Izvedbeni kolaž u Domu mladih hrabar projekt, makar bio i institucionalno neusklađen. Poticaj je krenuo od umjetničke organizacije Kolaborativne Izvedbene Platorme /KIP/ iz Splita osnovane u svrhu razvoja suvremenih izvedbenih formi i interdisciplinarnih suradnji. Organizatorice su Martina Kartelo i Mia Kevo. Kroz Platformu se regeneriraju ishlapjele mogućnosti suradnje na projektima suvremenog plesa, razvoj autorskih radova, istraživačkih projekata, potiču edukacijski programi (radionice, predavanja i slično), s čime se želi postići djelotvornu kulturnu asocijaciju, važenje suvremenog plesa, odnosno – odgovarajuću predodžbu o tome u kulturnoj javnosti i svijetu umjetnosti.
  Izvedbeni kolaž, foto: Žaklina Antonijević
  Kao logična posljedica sveg navedenog nastaje Izvedbeni kolaž, predstavljačka platforma lokalnih autora s polja suvremenog plesa i interdisciplinarnog kazališta, u suradnji s MKC-om u Splitu. Dva autorska rada su postavljena uz čeoni zid glavne scene, a jedan uz spiralno stubište izložbene dvorane. Prva autorica koja je predstavila svoj rad na Kolažima je Mia Kevo. Radom O-prostorenja tematizira vezu prostora arhitekture i tijela. Time se dira taj temeljni odnos između dva sklopa, arhitektonskog i tjelesnog, te se kroz tjelesno i apstraktno protežno pretakanje postavlja pitanje našeg unutarnjeg svakidašnjeg, kuda i kamo. Odabrani prostor izvedbe je izložbeni prostor MKC-a, prostor koji svojim gabaritima, svojom veličinom, spiralnom rasčlanjenošću, širinom i monokromnošću sretno korespondira O-prostorenjima.
  Izvedbeni kolaž, foto: Žaklina Antonijević
  Izvedba se zatim preselila u grandiozni prostor Amfiteatra, a publika je u mogućem uzajamnom odnosu bila slobodna svoje mjesto pronaći i na samoj sceni, što bliže izvođačicama, Miljeni Roje i Margariti Vuko. One su postavile pitanje je li naš budni boravak u rodnim opozicijama samorazumljivi nesklad i u kakvoj je vezi mitski androgini identitet potpune pomirenosti s osobnim poetikama i neugodnostima neposlušnog tijela. Rad Jajnik nastaje kao komentar na životne promjene, čija posljedica je potpuni kaos. Posljednja u nizu se predstavila Nataša Pavlov s radom Introspekcije, koji obrađuje ono što nas pokreće iznutra prema van, u trenutku izvedbe. To je improvizacija satkana od elemenata autentičnog kretanja, zvuka i naglašenog vizualnog doživljaja.

  Izvedbeni kolaž ide dalje, možda u nekom drugom formatu, na nekoj drugoj lokaciji, u nekim novim suradnjama. Vjerujem da se otvorio skliski put uzdizanju suvremene plesne scene u Splitu; no, najbitniji su oni: pojedinci, njihova dobra volja, ustrajan rad i zajednički interes ka istom cilju.

  © Kristina Ozretić, PLESNA SCENA.hr, 12. travnja 2019.
  Izvedbeni kolaž, foto: Žaklina Antonijević
  Program Izvedbenog kolaža, održanog 1. ožujka 2019. u Domu mladih Split
  (voditeljica: Martina Kartelo)

  Introspekcija
  autorica i izvodačica Nataša Pavlov
  zvuk Renato Vidaković, video Marnel Tomić

  Jajnik
  autorice Miljena Roje i Margarira Vuko
  izvođači Miljena Roje, Marko Popović, Margarita Vuko

  O-prostorenja
  autorica Mia Kevo
  izvođačice Margarita Vuko, Nikolina Dolfić, Lucija Zalović, Mia Kevo
  dijaprojekcija Marin Tudor, rekviziti Zrinka Ružičić

kritike i eseji