Inovator plesa

Obilježavanje stote godišnjice rođenja Mercea Cunninghama – Night of 100 Solos: A Centennial Event, London, New York, Los Angeles, 16. travnja 2019.

 • Merce Cunningham

  Više od šezdeset plesnih organizacija i skupina iz cijelog svijeta predvođene Zakladom Merce Cunningham, okupile su se u obilježavanju stogodišnjice rođenja Mercea Cunninghama. Jedan od najznačajnijih koreografa i inovatora plesa 20. stoljeća Merce Cunningham, rođen je 16. travnja 1919. (umro je 26. srpnja 2009. op. ur.). Najznačajnijim segmentom njegove umjetničke ostavštine smatra se pojam autonomije plesa koju je uspostavio konceptom koreografije nezavisnom od glazbe, naracije ili emocije. Tako je stvarao radove koji su bili o plesu samom kroz ples, a koji su smatrani i radikalnim i modernističkim i muzičkim i kazališnim i klasičnim, a istovremeno anti-muzičkim, anti-klasičnim, anti-kazališnim... Proslava te izuzetne karijere prožete neumornim eksperimentiranjem s koreografijom i srodnim, a onda i novim medijima koja je trajala punih sedamdeset godina, sadrži brojne predstave, filmove, rasprave, edukacijske inicijative, nove radove umjetnika u komunikaciji s Cunninghamovim amblematskim radovima kao i daljnja istraživanja arhivskog materijala.
  Night of 100 Solos: A Centennial Event, London
  Veliki dio Cunninghamovog opusa čine solo radovi koje je kreirao za sebe ili za druge plesače. Stoga je vrhunac stogodišnjice, koje se održala 16. travnja posvećena upravo solima i nazvana Noć 100 sola: Događaj stogodišnjice (Night of 100 Solos: A Centennial Event). Svaka od tri ustanove koje su sudjelovale u tom velikom događaju, a to su Kazlište Barbican iz Londona, BAM (Brooklyn Academy of Music) iz New Yorka i Centar za izvedbene umjetnosti, Kalifornijskog sveučilišta Los Angeles (CAP, UCLA) postavile su Događaj u trajanju od devedeset minuta sastavljen od sto sola koje je koreografirao Merce Cunningham. U svakom gradu, jedan plesač koji ima iskustva u kreiranju Cunninghamovih Događaja radio je s još nekoliko plesača ovlaštenih za prijenose koreografije i bivšim članovima plesne skupine Merce Cunningham Dance Company kako bi podijelili koreografije novim generacijama plesača.
  Night of 100 Solos: A Centennial Event, New York
  Ukupno stotinu plesača i stotinu sola tako su obilježile stogodišnjicu tog velikog umjetnika i filozofa koreografije, čiji je utjecaj živ i aktualan i danas, i čije je nasljeđe operativno u brojnim recentnim praksama. Kao što je bio slučaj u formatu Događaja koje je Cunningham postavljao pred kraj karijere, Noći 100 sola bilo je nemoguće vidjeti u cjelini. Ipak, odražavajući Cunninghamov interes za tehnologiju, i koristeći višestruke vremenske zone u kojima je Događaj postavljen, live-streaming sustav omogućio je svim zainteresiranima da svjedoče izvedbi u svakom prostoru u stvarnom vremenu. Prateći tradiciju Cunninghamovih radova svaka od izvedbi bila je praćena glazbom koju su uživo izvodili glazbenici predstavljajući glazbene izričaje s kojima je Cunningham radio tijekom života te su sve tri pozornice bile opremljene posebnim scenografskim rješenjima.
  Night of 100 Solos: A Centennial Event, Los Angeles
  Brojna događanja povodom obljetnice traju u raznih plesnim kućama i organizacijama diljem Europe i Amerike, a cijeli kalendar, kao i brojne on-line sadržaje, uključujući i snimke Noć 100 sola moguće je pratiti na http://www.mercecunningham.org/.

  © Iva Nerina Sibila, PLESNA SCENA.hr, 3. svibnja 2019.

Piše:

Iva Nerina
Sibila

kritike i eseji