Kolektiv i kolektivna suradnja

Najava: 20. Platforma HR Plesnog centra TALA

 • Vizual 20. Platforme HR

  Jubilarna dvadeseta Platforma HR Plesnog centra TALA ove godine obilježava dvadesetu godinu postojanja. Od 17. svibnja do 2. lipnja raznovrstan program koji okuplja plesnu zajednicu u svoj svojoj raznolikosti i bogatstvu izričaja, odvijat će se na čak šest gradskih lokacija, u Frankopanskoj 22, Hali V Tehničkog muzeja, Vinylu, Plesnom centru Tala, Muzeju suvremene umjetnosti i Teatru &TD. Organizatorice i voditeljice festivala Tamara Curić i Larisa Lipovac Navojec ovom edicijom zaokružuju svoj dvadesetogodišnji rad na izgradnji plesne scene, podršci plesnim umjetnicima, popularizaciji plesa prema široj publici, spajanju plesnih stilova i osmišljavanju novih formata izvedbe i procesa. U najavnom materijalu napominju: „Kako smo kroz dosadašnje djelovanje Platformu HR definirali kao projekt koji se temelji na suradnji, zajedništvu i osluškivanju potreba plesne scene, ovogodišnji koncept ide korak dalje i formira još snažniji suradnički iskorak. U fokusu programa su kolektiv i kolektivna suradnja tako smo na suradnju pozvali sve hrvatske umjetnike koji su svoje radove prikazali na festivalu kroz ovih 20 godina da kroz različite formate prezentiraju svoje umjetničke projekte, estetike, prakse i vizije. Zaokružujemo ideju Platforme HR koja je kroz svoje postojanje generirala zajednički duh, ozračje kolektiva i osjetljivost nas kao organizatora na potrebe same plesne zajednice.“
  SaD SaM (evisited), kor. Matija Ferlin, foto: Danilo Memedović
  U iznimno zanimljivom i široko postavljenom programskom okviru nalaze se premijera skupine Kik Melone Melone Pathaphysica koja se odvija kroz suradnju Platforme HR i inicijative Antisezona 19., zatim treba izdvojiti ponovnu izvedbu Sad Sam (Revisited) Matije Ferlina koju je premijerno izveo na ovom Festivalu još davne 2006. Tu su i BADco. s hrvatskom premijerom Nemogućih plesova, zatim A Solo Together Larise Lipovac Navojec, O koegzistenciji i ljudima Irene Mikec, Opna Irme Omerzo, Međuprostor Aleksandre Janeve Imfeld i TRAS kolektiva, kao i premijera Roberte Milevoj Scena.

  Prvi put se u Plesnom centru Tala organizira Plesni Wellness – subotnja plesna špica kao okupljanje i druženje plesne scene kroz intenziv plesnih radionica. Posjetitelji mogu isprobati ples na svili, popping, partnering, zaplesati uz koreografa Igora Barberića, okušati se u hip-hopu ili se opustiti u plesnom loungeu u kojem će se za ugodnu glazbu pobrinuti DJ hrwoE.
  Koreokroj, Zagreb: O koegzistenciji i ljudima, autorica Irena Mikec
  U sklopu Platforme HR održat će se i Streetforma: Experimental Battle kao natjecanje urbanih i suvremenih plesača, koji će urbani plesni stil integrirati unutar kazališnog konteksta, a tu je i premijera predstave ARTissue: Kronografija Dualizma Vesne Grandeš i Larise Lipovac Navojec koja ove godine obilježava i 25 godina svog umjetničkog rada.

  U Hali V Tehničkog muzeja instalaciju Scenografija, subjekti i fantazmi prikazat će skupina Trafik, inaugurira se mini festival plesnog filma kojeg kurira Ljiljana Mikulčić, a tu je prezentacija Zagrebačkog plesnog ansambla. Višegodišnji istraživački, procesni i arhivski TASK projekt Plesnog centra TALA također se nastavlja kroz suradnju s Akademijom likovne umjetnosti iz Zagreba, Akademijom za umjetnost i kulturu iz Osijeka, novim mladim kolektivom Škvadra i Osvrtaskom Pole Pautana. Iz osječke Akademije pristižu vijesti o novom Diplomski sveučilišnom studiju neverbalnog teatara, čija izvedba kreće u jesen 2019., program kojeg će predstaviti Maja Đurinović, uz goste studente treće godine preddiplomskog studija glume i lutkarstva koji će izvesti svoje radove.

  Platforma HR u svojih dvadeset izdanja pružila je priliku mnogim plesnim umjetnicima za afirmaciju u Hrvatskoj, izgradila brojnu i vjernu publiku, a i povezala domaću i međunarodnu plesu scenu kroz brojne rezidencije, koprodukcije i edukacije. Tako će veliki party na kraju ovog festivala sigurno biti događaj koji je ne propušta.

  © Iva Nerina Sibila, PLESNA SCENA.hr, 17. svibnja 2019.

  (Sve o Platformi HR potražite ovdje)

Piše:

Iva Nerina
Sibila

kritike i eseji