Next big thing bit će One-hit wonder, jer publika želi RAVE(ON)!

36. Tjedan suvremenog plesa, Zagreb, 4. – 11. lipnja 2019.: Kabinet, Rijeka, Next Big Thing, autorica Ivana Kalc; MASA Dance co., Zagreb, RAVE(ON), autori Aleksandra Mišić i Ognjen Vučinić; One-hit Wonders, kor. Sol Picó

 • Kabinet, Rijeka: Next Big Thing, autorica Ivana KalcRiječka autorica Ivana Kalc (Kabinet) na Tjednu suvremenog plesa izvela je novi solo Next Big Thing ili u mogućim prijevodima Sljedeća nova stvar, Sljedeći hit, Sljedeći trend. Referirajući se na izraz kojim se u poslovnim odnosima označuju obećavajući rezultati, nešto što će se zbog potražnje, odnosno popularnosti dobro isplatiti, Ivana Kalc je preokupirana isplativošću bavljenja suvremenim plesom, koji iz internih i eksternih razloga tu ne stoji baš najbolje. Autorica inscenira neodustajanje i upornost pa tako pratimo njezinu borbu sa samom sobom. Kako je to osamljen i mračan proces sumnje, vječnog povratka na nultu točku, ona je sama, jedva vidljiva jer su svjetla prigušena, malaksala je i demotivirana, a repeticije u pokretu podcrtava monotonost glazbene podloge.

  Stol u jednom kutu scene, mjesto je stalnog vraćanja i ulaska u novu sekvencu (motiv kojeg je koristila i u duetu Dancing Moms s Milom Čuljak). No niti u jednom trenutku ona se ne zaustavlja u potpunosti, a dinamika koreografije prema kraju se intenzivira, kao da samu sebe ohrabruje odbrojavajući i govoreći good things come to those who sweat, odnosno dobre svari dolaze onima koji se znoje. Iz depresivne, izvedba prerasta u eksploziju energije koja podiže i najuspavanijeg gledatelja uvaljenog u sjedalo. Ivana Kalc se transformira u snažnu izvođačku osobnost, koja i sebi i gledateljima dokazuje vlastitu vrijednost. Iako još jedan u nizu plesova o plesu, u Next Big Thing može se pronaći i najšira publika jer progovara o podcijenjenome poštenom i tihom radu i o nadi.
  MASA Dance co., Zagreb: RAVE(ON), autori Aleksandra Mišić i Ognjen Vučinić
  Ono što se više cijeni je upravo sljedeća nova stvar, nešto na čemu će zajahati mašinerija proizvodnje trendova kako bi utažila glad za stalno novim podražajima. „Ona je nova Pina Bausch.“ – isticale su primjerice najave jednoga gostovanja koje se ovog tjedna održalo u Zagrebu. Na tom je tragu predstava RAVE (ON)! Aleksandre Mišić i Ognjena Vučinića (MASA Dance co). Njihova je inspiracija rave kultura kao reprezentativan primjer hranjenja takve gladi. Kao i u Next Big Thing, riječ je o moćnoj solo izvedbi, ovaj put Ognjena Vučinića koji opsjednuto i manijakalno prati nametnuti glazbeni ritam. On se tom ritmu prepušta i svaki novi beat potiče novi impuls pokreta u njegovom tijelu, a ono mu izmiče kontroli. Sve se doslovno dimi od ekstaze, od nožnog prsta pa do lica napregnutog u isforsiranim grimasama. Očekivano, kada nestaje podražaja, izvođač zbunjeno zuri u publiku iščekujući next big thing. RAVE (ON)! je zapanjujuća predstava o imperativu zapanjenosti.

  U predstavi One-hit Wonders ili Čuda s jednom uspješnicom, španjolske umjetnica Sol Picó, pratimo njezinu karijeru, a sve kroz metaforičnu dramaturgiju vožnje zrakoplovom koji je poletio u visine, ali se kad-tad mora spustiti na zemlju. Žestoki duh autorice probija iz svake njezine pore. Agresivna i provokativna, ona doslovno zapali scenu, a publiku drži u napetosti hodanjem na prstima povezanih očiju među kaktusima, što je jedna od brojnih reminiscencija na njezine otplesane koreografije. Premda fizički prestara za plesno tržište, ona to ne prihvaća i na tragu crvenih cipelica koje u jednom trenutku obuva da bi strastveno plesala flamenco, ne može prestati plesati. Koreografija je isprepletena duhovitim monolozima, odnosno dijalozima s alter egom, hraniteljem sumnje i slaviteljem neuspjeha. Nejasna ostaje uloga stjuarda koji joj povremeno asistira.
  One-hit Wonders, kor. Sol Picó
  Svaka od ove tri predstave na svoj su se način latile plesačkog rada i njegovog funkcioniranja unutar umjetničkog tržišta. Posebno je u hrvatskom kontekstu, kojeg se dotiču i Ivana Kalc i duo Vučninić & Mišić, apsurdna nekonzistentnost u odnosu uloženog rada i povrata te očekivanja publike koja je naučena na stalno nove distrakcije, spektakle i next big things. Borba između jednog i drugoga čini se nemogućom. Kao sol na ranu, treća predstava podsjeća koliko kratko traje taj let koji se zove plesačka karijera pa su prilike za učiniti nešto relevantno zaista svedene na eventualno jednu uspješnicu koja će igrati dulje od premijere i poneke reprize.

  © Jelena Mihelčić, PLESNA SCENA.hr, 28. lipnja 2019.

  Next Big Thing
  autorica / izvođačica Ivana Kalc
  autor glazbe Enver Krivac, kostimografija Tajči Čekada, tehničko vodstvo David Dubrović
  produkcija Umjetnička organizacija Kabinet

  RAVE (ON)!
  autori Aleksandra Mišić / Ognjen Vučinić
  izvodi: Ognjen Vučinić
  koncept / koreografija Aleksandra Mišić
  asistent režije Filip Povrženić, autorska glazba Luka Gamulin, dizajn svjetla Saša Bogojević, fonetičarka Anita Tripalo, kostim Ljerka Zmajić, grafički dizajn Tihana Šeremet, fotografije Krunoslav Marinac i Davor Zupičić
  produkcija Masa Dance Company

  One-hit Wonders
  koreografija i izvedba Sol Picó
  scenografija Joan Manrique, gluma Joan Manrique, dizajn svjetla Sylvia Kuchinow, glazbena direkcija Mireia Tejero, tehničar Stéphane Carteaux, kostimograf Valeria Civil, asistentica za pokret Cristina Facco, fotografija rojobarcelona
  produkcija i distribucija Pia Mazuela

Piše:

Jelena
Mihelčić

kritike i eseji