Nepretenciozno prakticiranje plesa

Upgrade, kor. Vesna Mimica

 • Upgrade, kor. Vesna Mimica

  Vesna Mimica je redovita stručna pratiteljica i arhivistica video materijala plesnog segmenta kazališnih događanja u Hrvatskoj i već tridesetak godina neprocjenjivo važna aktualna poveznica s televizijskim medijem. U široj javnosti je znaju kao „hrvatsku Jane Fonda“, plesačicu koja je 1980-ih donijela aerobik i pokrenula Hrvatsku na svakodnevno vježbanje za Dobro jutro. No Vesna Mimica se svako toliko, nenametljivo i kao za svoju dušu vraća i autorskoj poziciji, koreografiji i plesu kao kazališnoj umjetnosti. Tako je krajem studenoga u ZPC za tu prigodu okupljena skupina od šestero plesača (od kojih je samo Sanja Hrgetić članica povijesnog VEM-a) izvela predstavu Upgrade u kojoj koreografiju potpisuje Vesna Mimica, a pokret „svi pomalo“.
  Upgrade, kor. Vesna Mimica (fotografija s probe)
  Upgrade je vedar, duhovit i nepretenciozan rad, četrdesetak minuta prakticiranja plesa u dinamičnoj izmjeni zadatka, improvizacije, kontakta, partnerstva, osobnih prijedloga motiva ili sekvence pokreta, grupnog prihvaćanja, pa opet individualnog razlaganja... Raznoliku i skladnu plesačku skupinu koja se našla u izoliranoj izloženoj poziciji scene čini dvoje plesnih veterana: Sanja Hrgetić i Branko Banković, iz novije generacije – Nastasja Štefanić i mlada Lara Frgačić, te studentica plesnog odsjeka ADU Linda Tarnovski i Kristijan Petelin s glumačkog odsjeka ADU. Oni su kao negdje između probe i izvedbe, s jedne strane vrlo angažirani i zaokupljenim onim što rade sami ili u paru, što rade drugi, što se događa, oblikuje i transformira između i unutar tijekom stalnog preslagivanja tijela i odnosa, a s druge opušteni u međusobnoj (i verbalnoj) komunikaciji i demokratskom pravu na osobni izbor pri odabiru daljeg razvoja materijala. Očit je užitak bivanja u pokretu, u procesu, repeticiji kao izrađivanju sekvence, repeticiji s pomakom i potencijalom razvoja. Tako proleti veći dio izvedbe do trenutka kada Kristijan – glumac odustaje, no, čini se, ne zato što ne bi mogao ekonomizirati vlastitu potrošnju energije i nastaviti kao dio protoka, nego zato što mu je na racionalnoj razini: dosta! Nije mu jasno zašto bi se to toliko puta sve ponavljalo, ispravljalo, analiziralo, detaljiziralo, istraživalo… Ispad je naravno verbalan i humoristično intoniran iz poznatog klišeja suprotstavljanja glume i plesa (nakon izvedene prakse koja je to demantirala) i ne uznemiruje ostatak grupe kojoj je baš krenulo i nema namjeru prekinuti zaigranu atmosferu zagrijanih tijela.

  © Maja Đurinović, PLESNA SCENA.hr, 23. siječnja 2020.
  Upgrade, kor. Vesna Mimica
  Upgrade
  izvode: Branko Banković (SSP), Lara Frgačić, Sanja Hrgetić (VEM), Nastasja Štefanić, Kristijan Petelin (glumački odsjek ADU-a), Linda Tarnovski (plesni odsjek ADU-a)
  pokret svi pomalo, koreografija Vesna Mimica, grafičko oblikovanje Robert Štimec, oblikovanje svjetla Marino Frankola, kostimografija Ivana Bakal, fotografija Renato Branđolica

Piše:

Maja
Đurinović

kritike i eseji