Dogodovštine iz svemira

Umjetnička organizacija Shooma, Bjelovar: Astonauti, red. Maja Zećo, kor. Irma Unušić

 • Umjetnička organizacija Shooma, Bjelovar, Astonauti, red. Maja Zećo, kor. Irma Unušić

  Početkom ove kalendarske godine Zagrebački plesni centar uveo je novinu u svoj program – interaktivnu kazališno plesnu predstavu za najmlađu publiku Astronauti. Iza imena umjetničke organizacije Shooma krije se umjetnički dvojac, plesna umjetnica i pedagoginja Irma Unušić te likovni umjetnik Vedran Markulin (u ovoj predstavi ujedno grafička podrška). Irma Unušić je, osim promocijom i razvojem kreativnog plesnog pokreta u Bjelovaru, poznata plesnoj publici i kao članica izvedbenog nukleusa IMRC-a (Inkluzivni kolektiv za istraživanje pokreta) s kojim je premijerno surađivala u tri predstave (Octet Stream, Nukleon, Bella Ciao). Nakon sudjelovanja u regionalnom projektu Generator (koji radi na razvoju plesnog kazališta za djecu i mlade) na dva koreografska laboratorija (Hendrik Lebon, Dalija Aćin Thelander) odlučila je napraviti predstavu koja se dramaturški oslonila na ideju redateljice Maje Zećo.
  Umjetnička organizacija Shooma, Bjelovar, Astonauti, red. Maja Zećo, kor. Irma Unušić
  Uz veliki doprinos samih izvođača, plesačica Une Štalcer Furač i Irme Unušić te glazbenog dua Cura i Dečko koje čine Venesa Petrac i Ivan Marojević, predstava zalazi u popularno STEAM područje, prilagođeno najmlađoj populaciji. Predstava započinje već i prije ulaska u kazališnu dvoranu jer su djeca i roditelji koji žele sudjelovati u predstavi zamoljeni da skinu cipele. Astronautkinje, odjevene u jednostavne no vrlo uvjerljive kostime Selene Gazda, uvode u dvoranu gdje oni koji se žele priključiti sjedaju na pozornicu dok se ostali povlače u sigurnu anonimnost mraka gledališta. I tad počinje putovanje. Vođeni pripovijedanjem i glasom kojim vješto manipulira Vanesa Petrac, od glasanja poput likova iz crtića do neobičnih vokalnih animacija praćenih svemirskom zvučnom kulisom, mališanima se prikazuje mini lutkarsko-plesna predstava u kojoj se djeci na simpatičan i duhovit način približava Sunčev sustav i svi njegovi planeti.
  Umjetnička organizacija Shooma, Bjelovar, Astonauti, red. Maja Zećo, kor. Irma Unušić
  Iskrenim i duhovitim pristupom uvlače publiku u događanje što se čuje kroz reakcije i smjeh roditelja koji iz mraka s vremena na vrijeme moraju odgovoriti na postavljena pitanja. Zatim su svi pozvani da postanu astronauti, što djeca radosno prihvaćaju i nakon priprema za astronaute i uvježbavanja astronautskog pozdrava kreću vođeni plesačicama u rješavanja različitih zadataka i imaginarne dogodovštine svemirskog putovanja. Roditelji pritom imaju priliku promatrati i upoznati svoje dijete jer se na pozornici odvija nešto poput malog oglednog sata povezanog u smislenu priču. Predstava završava pisanjem izvještaja u kojem djeca zajedno s roditeljima putem likovnog medija prenose svoj doživljaj putovanja na dugačkoj roli papira. Iako je predstava namijenjena djeci od 3 i pol godine u publici je bilo i mlađe djece koja su s veseljem slijedila upute tek povremeno skoknuvši do roditelja da im prepričaju što se dešava. Predstava je doživjela već više uspješnih izvedbi, a uskoro slijedi i nastavak, projekt Ninbu u suradnji s Bugom Šimić i Kazalištem Mala Scena, koji je u sklopu Pitching Huba na Kliker LLB konvenciji u organizaciji Generator platforme izabran za rezidencija i izvedbu u Plesnom Teatru Ljubljana.

  © Jasna Čižmek Tarbuk, PLESNA SCENA.hr, 12. ožujka 2020.

  Astronauti
  redateljica Maja Zećo
  koreografkinja Irma Unušić
  izvode: Una Štalcar Furač, Irma Unušić, Vanesa Petrac, Ivan Marojević
  oblikovatelji zvuka Vanesa Petrac, Ivan Marojević, kostimografkinja Selena Gazda, scenografkinje Selena Gazda, Irma Unušić, Maja Zećo, ilustracija za plakat Karla Unušić, Danilo Kreso, grafička podrška Vedran Markulin, fotografija Tanja Kanazir, video Tomislav Sporiš

kritike i eseji