Poticaj mladim umjetnicima

Godišnje nagrade Baleta HNK u Zagrebu: laureati Anamarija Marković i Drew Jackson

 • Drew Jackson i Anamarija Marković, foto: www.hnk.hr

  Zatvaranje kazališne sezone HNK-a u Zagrebu obilježava se već uobičajeno, dodjelom godišnjih nagrada najistaknutijim baletnim, opernim i dramskim umjetnicima te simboličnom svečanošću koja je ove godine, sukladno epidemiološkim preporukama, upriličena na prostoru ispred zgrade kazališta. Članice ocjenjivačkog suda za baletnu umjetnost, za nagrade Ana Roje i Oskar Harmoš: Ljiljana Gvozdenović, Božica Lisak i Maja Đurinović imale su zahtjevan zadatak u kojem su morale odabrati ona ostvarenja i one umjetnike iz cijele protekle sezone, koje valja istaknuti kako bi ih se nagradilo i time motiviralo u njihovom budućem radu. Sezona 2019./20. bila je iznimno zahtjevna, kako zbog velikog broja predviđenih predstava tako i zbog posve nepredvidivih okolnosti, uzrokovanih pandemijom COVID-a 19 pri čemu smo, možda prvi puta u našoj povijesti, morali zatvoriti svoja vrata, zaustaviti pogon kazališta i umjetničko stvaranje preseliti unutar vlastita četiri zida. Upravo stoga se važno osvrnuti na dodijeljene nagrade kako bi se kroz njih podsjetili na ono što je Balet HNK-a u Zagrebu u protekloj sezoni ostvario, a uoči nove, možda najneizvjesnije sezone ikada, koja nas tek očekuje. Ipak, bez obzira na novonastale okolnosti, onaj veći dio sezone koji smo uspjeli odraditi, dao je članicama ocjenjivačkog suda i više nego dovoljno kandidata za nagrade. Ove se godine nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja u protekloj sezoni u baletu, dodijeljene mladim umjetnicima, Anamariji Marković i Drewu Jacksonu.

  Anamarija Marković, foto: www.hnk.hrMlada solistica zagrebačkog Baleta Anamarija Marković prvi je puta dobitnica godišnje nagrade HNK-a koja nosi ime naše proslavljene baletne umjetnice Ane Roje. Marković je učenica zagrebačke Baletne škole, a nakon što je 2016. na natjecanju u Sankt Petreburgu osvojila Vaganova Prix, dobila je jednogodišnju stipendiju u Baletnoj akademiji Agrippina Vaganova gdje nastavlja školovanje. Nagradu Ana Roje dobila je za ulogu Klare, u novoj produkciji baleta Orašar, koju je baš u ovoj sezoni, upravo za zagrebački Balet postavio cijenjeni koreograf Vladimir Malahov. Važno je reći da je Anamarija Klaru već tumačila i u nekim ranijim produkcijama, međutim, budući da u Malahovljevoj koreografiji ova uloga ustvari objedinjuje i Klaru i Vilu šećera, dakle uloge koje su ranije plesale dvije balerine, bila je to izvrsna prilika u kojoj je mogla potvrditi svoj talent hvatajući se hrabro ukoštac s novim umjetničkim izazovima. Ocjenjivački sud u svojem obrazloženju hvali njezinu „stabilnu tehniku, proživljenost i ljupkost“ koje su nesumnjivo neke od njezinih najistaknutijih kvaliteta. Također, pogotovo u kontekstu te uloge važno je naglasiti iznimnu scensku hrabrost i srčanost koje su ovoj mladoj balerini pomogle da izuzetno kvalitetno otpleše ulogu koja predstavlja izazov i za iskusne balerine. Anamarija Marković je jedna od onih balerina koje uživaju na sceni te koje svoju radost plesanja redovito prenose i na gledatelje. Iako je još uvijek vrlo mlada ona polako, ali sigurno postaje miljenica zagrebačke baletne publike te se nadam kako će joj ova nagrada, uz brojne druge nagrade koje je dosad osvojila, biti odličan poticaj za daljnji umjetnički razvoj i napredovanje.

  Drew Jackson, foto: www.hnk.hrI koliko god je nagrada Anamariji Marković možda bila i očekivana, toliko je nagrada Oskar Harmoš koju je ove godine dobio Drew Jackson, bila zaista ugodno iznenađenje. Naime Drew Jackson je član ansambla Baleta HNK u Zagrebu od 2017. godine u kojoj se odmah nametnuo sjajnom tehnikom i profinjenim plesačkim stilom. Baletno školovanje je započeo u Baletnoj školi u Birmingamu te se u dobi od šesnaest godina upisao u Englesku nacionalnu baletnu školu u Londonu. Profesionalnu karijeru započinje 2016. u portugalskom Nacionalnom baletu u Lisabonu te nakon jedne sezone dolazi u Zagreb. Iza Jacksona je vrlo uspješna sezona u kojoj je otplesao mnoge solističke uloge no, zanimljivo je da je ulogu Princa u Orašaru, za koju je između ostalog i nagrađen, dobio gotovo slučajno, mijenjajući na probi ozlijeđenog kolegu. I kako sreća prati hrabre tako je jedna uloga donijela drugu te je Jackson nakon uspješno otplesanog Princa dobio i ulogu Dvorske lude u baletu Labuđe jezero, istog koreografa. Prema riječima ocjenjivačkog suda, „u sezoni koja nije bila naklonjena kazalištu, Drew Jackson odigrao je sve predstave Labuđeg jezera s jednakim tehničkim i umjetničkim dosezima, sigurno i s veseljem, što je itekako uspio prenijeti na gledalište“.

  Osobno se nadam kako su ove nagrade samo početak uspješnih karijera koje očekuju te mlade umjetnike. Oni svoj potencijal pokazuju svakodnevno, predajući se bez zadrške svim izazovima baletne profesije. Na sceni blistavi i samopouzdani, a privatno skromni i strpljivi, i Anamarija i Drew mogu biti nadahnuće kolegama te im ovom prilikom čestitam iskreno i od srca!

  © Mihaela Devald Roksandić, PLESNA SCENA.hr, 10. srpnja 2020.

Piše:

Mihaela
Devald

kritike i eseji