Meditacija i fitbit aplikacija

Udruga profesionalnih plesnih umjetnika Puls, Zagreb: NNNI, autorica Katarina Đurđević

 • Udruga profesionalnih plesnih umjetnika Puls, Zagreb: NNNI, autorica Katarina Đurđević

  NNNI je najnoviji plesni uradak autorice i koreografkinje Katarine Đurđević. Predstava, izvedena 18. i premijerno 19. rujna, nastala je u produkciji Udruge profesionalnih plesnih umjetnika Puls u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom u kojem se predstava i odigrala.

  Pretpostavljam da naslov predstave aludira na stari slogan civilne zaštite iz vremena Jugoslavije „Ništa nas ne smije iznenaditi“. U programskom tekstu možemo pročitati što se iza ovog naslova krije: koreografkinja postavlja pitanje koliko i u kojoj mjeri stresovi i zahtjevi ubrzane svakodnevnice, te osobne životne priče i osobna prošlost kontroliraju našu sadašnjost, te koliko je uopće stanje duševnog mira naš vlastiti izbor a koliko ovisi o okolnostima izvana nas. Sudeći prema naslovu odgovore na ova pitanja autorica traži u društvenom kontekstu, što smo mogli i očekivati poznajući dosadašnji, društveno uvijek angažirani opus koreografkinje. Ovaj puta ona poziva na suradnju psihoterapeutkinju dr.sc. Dunja Pačirski koja će igrati važnu ulogu u interakciji s publikom.
  Udruga profesionalnih plesnih umjetnika Puls, Zagreb: NNNI, autorica Katarina Đurđević
  Autorica predstavu započinje nastupom doktorice Pačirski: ona poziva publiku da se udobno smjesti u stolici te sudjeluje u vođenoj meditaciji, kroz koju gledatelji imaju priliku opustiti cijelo tijelo, produbiti disanje i koncentrirati se na sebe te naći unutarnji mir. Publika je u mraku i tišini pratila meditaciju. Pojava kazališnog svjetla vratila je nakon meditacije publiku u stvarnost. Od tog trenutka predstava je dobila uobičajeniji plesni tijek. Na sceni smo mogli vidjeti tri plesačice kako se jedna po jedna počinju iz posvemašnjeg mira polako pokretati malim, neurotično ritmiziranim, opetovanim i istrzanim pokretima. Pokreti postaju sve dinamičniji i veći te prolaze kroz cijelo tijelo, pojačavajući se do nekontroliranog grčenja.
  Udruga profesionalnih plesnih umjetnika Puls, Zagreb: NNNI, autorica Katarina Đurđević
  Taj poduži prizor nije bio nimalo lagan zadatak za izvrsne plesačice, Adrijanu Barbarić Pevek, Andreu Jandrić te posebno uvjerljivu Petru Valentić koje su prilično realno dočarale neurozna stanja od tikova do Parkinsonovog tremora. Kontrastirajući razdoblja neuroza s pokušajima smirivanja te ponovnih napadaja grčevitog kretanja plesačice su bez međusobnog odnosa i interakcije pokušavale svaka za sebe postići emocionalnu harmoniju u svijetu bez empatije. Jedini trenutak uzajamnosti postigle su u kratkoj sekvenci koja ih je pokrenula i trkom razigrala po prostoru. No taj se zajednički zamah ubrzo raspao i plesačice su se vratile individualnom rastrzanom i ritmičkim opetovanom pokretu. Predstava završava povratkom dr. sc. Pačirski na scenu među plesače. Njetina pojava ugodno zavaljena u fotelju i pulsirajuća fitbit aplikacija – za brzo postizanje smirenja unutar par minuta nude jedno od mogućih rješenja za kojim autorica traga ali istovremeno ostavlja i prostor publici da sama osmisli svoje odgovore.
  Udruga profesionalnih plesnih umjetnika Puls, Zagreb: NNNI, autorica Katarina Đurđević
  Izvrsna ideja autorice da u predstavu uvede interakciju znanstvenice i plesača te reakcija na trenutnu društveno stanje je donekle oslabljena tijekom izvedbe. Naime zbog prilično jednostavne, jasne i predvidljive strukture, predstava ipak djeluje prilično statično. Taj dojam prevladava unatoč energetski nabijenom kretanju plesačica. Vrhunac predstave u kojem plesačice zajednički krenu sekvencama kroz prostora dobiva zamah koji nažalost brzo gubi dah. Smatram kako je bilo prostora za još poneki prizor, produbljivanje i razvoj plesnog materijala obzirom na slojevitost teme koja se obrađuje. Popratna glazba posebno napisana za predstavu (Robert Nappholz / Audio studio Debeli), uspješno prati sadržaj i uklapa se u govorne ulomke.

  © Jasna Čižmek Tarbuk, PLESNA SCENA.hr, 23. listopada 2020.

  NNNI
  autorica i koreografkinja Katarina Đurđević
  koautorica dr. sc. Dunja Pačirski
  umjetnički suradnici Lucija Šerbedžija, Natalija i Leonardo Krakić
  izvedba: Adrijana Barbarić Pevek, Andrea Jandrić (ZPA), Petra Valentić (ZPA) i Dunja Pačirski
  autorska glazba Robert Nappholz / Audio studio Debelji
  produkcija: Udruga profesionalnih plesnih umjetnika Puls
  u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom.
  Projekt je ostvaren uz potporu Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ergo-neta d.o.o.

kritike i eseji