Čarobni sklad zajedništva

Umjetnička organizacija 21:21, Zagreb: Skupa, kor. Petra Hrašćanec

 • Umjetnička organizacija 21:21, Zagreb: Skupa, kor. Petra Hrašćanec

  Predstava Skupa, novi rad Petre Hrašćanec rijedak je doživljaj scenske čarolije. Prisustvovanje djevojačkoj tajni. Kao da ste dobili priliku pogleda u čarobni vrt gdje šest djevojaka, plesačica suvremenog plesa, poput nekog tajnog, od očiju svakodnevice skrivenog sestrinstva, svetkuje zajedništvo. One su zaštićene u spokojnoj polutami, pred toplim, mudrim, moćnim, zlatnim monolitnim zidom/paravanom (L oblika, s plohom u čiju je površinu upisan pravilni, cvjetni, ornamentalni uzorak) koji ih obasjava, grije, i zračeći odašilje poruke koje one upijaju tijelima. („Kada gledamo, vidimo (horizonte koji se tope, luke u daljini koje nestaju) / koliko smo jučer napravili; kut oka (oko vas) i tebe.“ – nepotpisani stihovi su citat iz programskog letka.) Od magije prostora nedjeljiva je muzika sfera Alena i Nenada Sinkauza, glazba koja ga puni, nježno se prelijevajući kroz stalne preoblike zvučnih pejzaža; šumi, titra tijelima, bude raspjevana, pa unese napetost i opet smirenje i uopće je suptilni a čvrsti oslonac u dramaturgiji predstave.
  Umjetnička organizacija 21:21, Zagreb: Skupa, kor. Petra Hrašćanec
  Mlade plesačice Tesa Ljubić, Lara Frgačić, Ariana Prpić, Viktoria Bubalo, Ema Crnić i Una Štalcar Furač, izvanvremenske, profinjene nimfe (u hlačama u više različitih nijansi zelene) imaju svoj kod zajedničkog bivanja: osjećaju se, komuniciraju osluškivanjem. Kreću se tiho, pažljivo, beskrajno skladno u principima međusobnih reakcija, dopunjavaju pokret i popunjavanju prostorne praznine u zaigranim, nepredvidivim grupiranjima. Mirne i napete, lake i skakutave, meke i klizeće, snažne i spretne u podrškama i preuzimanju težine, razvidno istog ishodišnog naukovanja somatike, one se razumiju intuitivno, tjelesno i duhovno. „Biti zajedno“ je tema i forma i „postaje način kretanja“. I način bivanja, i prožimanja scene i poetične tjelesne gradnje arhitekture prostora.
  Umjetnička organizacija 21:21, Zagreb: Skupa, kor. Petra Hrašćanec
  Petra Hrašćanec – inače vrlo aktivna i prisutna autorica na hrvatskoj i međunarodnoj plesnoj sceni, docentica na Odsjeku plesa pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu gdje vodi kolegij Suvremena plesna tehnika – ovim je radom uronila u autentične dubine korpografije i pokazala dojmljivu zrelost. I što je možda još važnije – hrabrost da se umjetnošću usprotivi vremenu, i u potpunom kontrastu od sveopćeg kaosa, nesigurnosti i panike – kojima smo izloženi u svim segmentima života – uspostavi svoju Arkadiju, idilični prostor harmonične ljepote u kojem se zajedno, bez distance, diše, pleše, igra. „Kada gradimo, stavljamo (ruku pod ruku, luku u luku, stopalo, oko tebe) / tijelo po tijelo. /gradimoKadamožemoiznamo“.

  © Maja Đurinović, PLRESNA SCENA.hr, 3. studenoga 2020.
  Umjetnička organizacija 21:21, Zagreb: Skupa, kor. Petra Hrašćanec
  Skupa
  koreografija Petra Hrašćanec
  glazba Alen i Nenad Sinkauz
  izvode: Tesa Ljubić, Lara Frgačić, Ariana Prpić, Viktoria Bubalo, Ema Crnić i Una Štalcar Furač, Tea Maršanić (zamjena)
  kostimi i scenografija Zdravka Ivandija Kirigin, oblikovanje svjetla Marino Frankola, fotografi Ivica Ivčević, Neven Petrović
  produkcija Umjetnička organizacija 21:21, Zagreb, u koprodukciji s mrežom Pan – Adria

Piše:

Maja
Đurinović

kritike i eseji