Kolega, prijatelj, dio ekipe…

Sjećanje: Miljenko Bengez (1972.–2021.)

 • Miljenko Bengez

  U utorak 9. veljače 2021. ujutro, plesnom i kazališnom zajednicom proširila se vijest da je preminuo Miljenko Bengez – Miljac. S tom viješću širi se nevjerica, tuga, praznina. Odlazi prerano, besmisleno je.

  Miljenko Bengez, majstor rasvjete u zagrebačkom Teatru &TD, autor je dizajna svjetla za preko stotinu kazališnih i plesnih predstava, koncerata i izložbi. Bio je stalni vanjski suradnik ADU, član ULUPUH-a, dugogodišnji tehnički direktor plesnog festivala PlatfromaHR. Rođen je u Zagrebu gdje je završio osnovnu muzičku i srednju elektrotehničku školu. S kazalištem se susreće 1988. godine kao plesač plesnog ansambla GK Komedija, a 1993. u tom kazalištu započinje rad na rasvjeti.
  Miljenko Bengez
  Za plesnu zajednicu, Miljac je bio onaj koji ni iz čega napravi scenu spremnu za izvedbu, napravi kazalište. Kao tehnički direktor dizao je tribine za publiku i gradio prostor za plesne izvedbe u najnemogućijim uvjetima, uvijek spreman uložiti duge sate i riješiti nemoguće probleme da se predstava dogodi, a plesači imaju dovoljno vremena za probe i pripreme. Kao izvrstan majstor svjetla koji poznaje i cijeni plesnu umjetnost, često anticipirajući potrebe umjetnika, oblikovao je rasvjetu za brojne predstave i događanja. Upravo zato, njegov umjetnički i terenski rad duboko je ugrađen u naše plesne životopise. Miljac je kolega, prijatelj, dio ekipe, jedan od onih bez čijeg uloga plesna scena od kraja devedesetih do danas ne bi bila to što je.

  Miljca sam upoznala te davne 1988, na daskama Komedije, kao živahnog i beskrajno muzikalnog momka. Nešto smo i otplesali zajedno. Kazalište je ubrzo postalo život. Nama na sceni, njemu iza i oko scene. Miljac koji za pultom vodi svjetlo, i koji je uvijek tu negdje… prisutnost koja je bila nezamjenjiva.

  © Iva Nerina Sibila, PLESNA SCENA.hr, 10. veljače 2021.

Piše:

Iva Nerina
Sibila