Suptilna propitivanja odnosa moći

Sabmarine: Individue(t), kor. Lara Frgačić i Endi Schrötter

 • Sabmarine: Individue(t), kor. Lara Frgačić i Endi SchrötterSiječanj je u Zagrebačkom plesnom centru tradicionalno rezerviran za predstave nastale u okviru programa Koreospektar. To je program koji podržava i potiče kreativne projekte mladih autora pa su tako ove godine mladi netom diplomirani akademski plesači Lara Frgačić i Endi Schrötter imali priliku prikazati publici svoju prvu autorsku predstavu i prezentirati plesačko znanje i koreografske alate usvojene tijekom studija.

  Kao glavnu temu predstave i predmet istraživanja, mladi izvođači postavljaju probleme odnosa i komunikacije dva ravnopravna tijela. Naime dijeleći tijekom studija zajedničke tjelesne prakse njihovo kretanje je postalo fluidno i stilski ujednačeno, stvarajući savršenu bazu za suptilna propitivanja odnosa moći i dramaturških konotacija do kojih zbog njega dolazi. Predstava započinje kružnim kretanjem plesača koji samo pogledom ili orijentacijom tijela u prostoru odmjeravaju snage. To se nastavlja prenošenjem težine i energije kroz direktni kontakt dlana s partnerovim tijelom i tako se razvija ples dvoje izvođača.
  Sabmarine: Individue(t), kor. Lara Frgačić i Endi Schrötter
  Iako se na početku možda nastoje iskazati kao dvije individue, razvoj tog odnosa pretvara njihova tijela u preplićući duet. Međusobna ovisnost koju plesači stvaraju zajedničkim dijeljenjem težine, prolazi kroz razne dinamičke promjene. Počevši od nježnog istraživanja površine drugog tijela do agresivne razmjene impulsa i dominacije prenošenjem težine jednog tijela na drugo. Stalno promjena percepcije plesača kao individua ili plesača stopljenih u duetima poput jedinstvenog gibajućeg bića, u jednom trenutku se pretvara u sinkronizirano unisono kretanje. Iako je taj dio predstave nešto manje koreografski zanimljiv – redaju se nizovi unisonih sekvenci, ipak ujednačenosti tehnike i umješnost plesača uspijevaju ga uklopiti u dramaturšku cjelinu. No kako u tekstu o predstavi autori ističu da ni „takav sklad, kao i u stvarnom životu ne traje vječno", unisone sekvence pretvaraju se u sve manje sinkronizirano i sve grčevitije kotrljanje po podu pri kojem se ponovo dvije individue nastoje doseći i spojiti u duet. Predstava se nastavlja spajanjem plesača i vračanjem situacija pridržavanje i dijeljenja težine.

  Sabmarine: Individue(t), kor. Lara Frgačić i Endi SchrötterPredstava je stilski čista, tehnički izvrsno izvedena te dramaturški dobro odmjerena gradacija zadataka koje su plesači poput puzzlea slagali u ujednačenu cjelinu. Tom dojmu su zapravo najviše pridonijeli tehnička izvrsnost, lakoća i ujednačenost plesača. A da je to autorima prvijenac možda se vidi tek po dojmu dva završetka: jedan prirodni, a drugi nakon promjene svjetla i nastavka odmjeravanje snaga i energija izvođača i vračanja na poziciju kruga.

  Mladi plesači su ovom prigodom okupili širi kreativno angažiran autorski tim suradnika. Uz dramaturginju Mariju Androić i svjetlosni dizajn Luke Črnelča treba istaknuti osebujnu autorsku glazbu Jan Kozumplika koja svakako pridonosi dinamičnosti i ozračju predstave.

  Predstavu će prije repriza u ZPC-u moći vidjeti publika otvaranja 18. Dana plesa Mije Čorak Slavenske, u subotu 20. veljače u Slavonskom Brodu.

  © Jasna Čižmek Tarbuk, PLESNA SCENA.hr, 19. veljače 2021.

  Individue(t)

  koreografija/izvođači: Lara Frgačić i Endi Schrötter
  dramaturgija Marija Androić, glazba Jan Kozumplik, oblikovanje svjetla Luka Črnelč, dizajn plakata Lucija Tandara, fotograf Anja Krušelj, redatelj trailer Lovro Mrđen, snimatelj trailera Leon Žilavi, producenti Sabrina Herak Smoković i Marin Leo Janković
  produkcija Sabmarine
  Sabmarine: Individue(t), kor. Lara Frgačić i Endi Schrötter

kritike i eseji