Neodvojivost od plesa

Sjećanje: Tanja Ivančić (1964.–2021.)

 • Tanja IvančićNapustila nas je naša kolegica, nastavnica suvremenog plesa i ritmike u Školi suvremenog plesa Ane Maletić. Prerano preminula, u posljednjih tridesetak godina dala je veliki prinos radu te škole – od kasnih osamdesetih godina kada započinje s pedagoškim radom do nedavnog umirovljenja. Pedagoški rad je započela na mnogim tečajevima i plesnim radionicama za djecu, od 1990. u odjeljenju Škole u Narodnom sveučilištu Dubrava, a ubrzo je prešla u maticu Škole. Predavala je stručne plesne predmete te se posebno istaknula u predmetima Plesa i Ritmike. Njezin izraziti talent očitovao se u kreativnim pristupima te iznimnoj muzikalnosti. Kao autorica ugradila je stručni rad u izradu Nastavnog plana i programa za osnovu Školu suvremenog plesa, a kao urednica u Nastavni plan i program srednje škole. Više godina bila je i voditeljica Aktiva plesnih pedagoga osnovne škole te mentorica mnogim mladim kolegama – pripravnicima u prvim godinama rada.

  Istaknute rezultate postigla je i kao mentorica darovitim učenicima u pripremama za županijska i državna natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa te kao voditeljica radionica na stručnim skupovima Agencije za odgoj i obrazovanje. U suradnji s Ansamblom Srednje škole Ane Maletić 2011. koreografira cjelovečernju predstavu 300 prijatelja na Faceu problematizirajući aktualne i novonastale probleme teenagera proizašle iz virtualnih prijateljstava i novonastalih socijalnih veza na mreži. Premijerna izvedba bila je u Zagrebačkom plesnom centru (više ovdje). Svi rezultati Tanjinog profesionalnog rada prepoznati su i priznati 2012. kada je promovirana u zvanje profesorice-mentorice.
  Tanja Ivančić
  Svakako treba spomenuti da je njezin gotovo cijeli život bio vezan uz Školu suvremenog plesa Ane Maletić (ranije Školu za ritmiku i ples) gdje kao djevojčica započinje školovanje. Neodvojivost od plesa nastavlja se tijekom studija na Filozofskom fakultetu u vidu kratke, ali zanimljive kreativne faze rada u ansamblu Terpsihora, gdje koreografira i pleše od 1981. do 1986. godine.

  Svi mi koji smo je poznavali prepoznavali smo, uz profesionalne odlike i one odgojne, gotovo majčinske odnose koje je imala prema učenicama. Otisak tih odnosa vidljiv je ovih dana iz niza reakcija bivših učenica koje iskazuju zahvalnost za njezin profesionalni rad ali i podršku i razumijevanje tijekom njihovih formativnih godina i odrastanja.

  Na mom Facebook profilu te prepiskama sa Školom suvremenog plesa bilo ih je iznimno mnogo. Reakcije njenih učenica najljepša su Tanjina slika otisnuta u stvarnost.

  © Jasmina Zagrajski Vukelić, PLESNA SCENA.hr, 26, veljače 2021.