U potrazi za simfonijom svijeta

Sjećanje: Anna Halprin (13. srpnja 1920. – 24. svibnja 2021.)

 • Anna Halprin, foto: imago images/Everett Collection

  Anna Halprin umrla je kada je i priželjkivala, s navršenih sto godina. Njezin dugi, plesom posve ispunjen život, bio je potraga za istinom kretnji, istinom pokreta koji je jedno s prirodom a onda i priroda sama. Njezin život bio je potraga za istinom koja se pronalazi kroz istraživanje ljudskog bića i njegovog odnosa s pulsiranjem planeta Zemlje, a moguće i šire. Ipak, ovdje je riječ o Anni Halprin, plesačici koja je redefinirala poimanje plesa kroz propitkivanje i plesa i života samog – i povezala ih u jedno.
  Anna Halprin i Daria Halprin u izvedbi na Mountain Home Studju, foto: screenshot Youtube
  Pedesetih godina započela je istraživanje u okolici San Francisca na svojoj drvenoj pozornici koju je izgradila uz pomoć supruga, pejzažnog arhitekta Lawrencea Halprina (1916.-2009.). I definitivno je tu, baš na toj pozornici okruženoj šumom i mirisima oceana, pronašla traženo. Daleko od centra plesa (koji se u njezinoj mladosti nalazio u New Yorku), postala je sama centar prema kojemu su mnogi krenuli da bi doživjeli iskustvo plesa (a ne naučili neke posebne plesne estetike ili forme). I onda u procesu saznali što je to zapravo ples.

  Anna Halprin je svojom iskrenošću prema tijelu utjecala na mnoge umjetnike uključujući Mercea Cunninghama, Trishu Brown, Yvonnu Rainer, Simonu Forti, Meredith Monk, pa i naše Milanu Broš i Tomislava Gotovca.

  © Ljiljana Mikulčić, PLESNA SCENA.hr, 28. lipnja 2021.