Na krilima plesne pedagogije

Nagrada Grb grada Pule Andrei Gotovini

 • Andrea Gotovina, foto: Manuel Angelini (Istra24), preuzeto s ink.hr

  Ne događa se često da javno priznanje i nagrada nekog grada dođe u ruke umjetnice ili umjetnika ostvarenog u području koreografije i suvremenog plesa, odnosno da pozicija vlasti prepozna važnost i reprezentativnost umjetničkog djelovanja u plesnoj i kazališnoj pedagogiji. (Prije dvanaest godina Nagradu grada Zagreba primila je Tihana Škrinjarić. tekst o tome pročitajte ovdje) Ove godine je priznanje i nagradu svog grada Pule dobila Andrea Gotovina, koreografkinja i plesna pedagoginja, voditeljica Dramskog i Plesnog studija Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula, kao osoba koja je postigla izvanredne rezultate i pridonijela ugledu grada.

  Andrea GotovinaOvom velikom priznanju prethodilo je ono struke – Andrea je lani, s predstavom Beskrilci u oblacima, osvojila nagradu Zvjezdana Ladika na 23. susretu profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade HC Assitej, što je potaknulo Gradsko vijeće da također prepozna i istakne Andrein „doprinos edukaciji, odgoju i obrazovanju djece i mladih“ unutar Dramskog i Plesnog studija Istarskog narodnog kazališta. Andrea Gotovina već petnaest godina djeluje unutar INK-a, uz, kako sama uvijek naglašava, veliku slobodu i podršku Kazališta, što je također posve izvan uobičajene prakse i konteksta rada plesne struke u Hrvatskoj. No, Pula je grad sa snažnom memorijom plesno kazališnog stvaralaštva s mladima i za mlade; Andrea je kao djevojčica plesala u kultnom pulskom Plesnom studiju Zaro Slavice Šenk (pedagoginje i koreografkinje koja je, kad smo već pri nagradama, 2001. odlikovana državnom nagradom: Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, više pročitajte ovdje), pa je, vjerujem, na neki način, i njezina umjetničko pedagoška aktivnost i nagrada, Grb grada Pule, jedan od plodova i nastavaka davno i čvrsto usidrene umjetničke strasti pedagoškog davanja i razumijevanja između plesa i grada.
  Studio INK, Pula: Beskrilci u oblacima, autorica i koreografkinja Andrea Gotovina, foto: Kliker
  S Andreom Gotovinom razgovarali smo lani, baš povodom spomenute predstave Beskrilci u oblacima. (razgovor pročitajte ovdje)

  © Maja Đurinović, PLESNA SCENA.hr, 13. svibnja 2022.

Piše:

Maja
Đurinović