Mijenjanje stvarnosti u bolju realnost

Najava: CirkoBalkana – Festival suvremenog cirkusa

 • Une cordiste amoureuse de la Terre, autori Inbal Ben Haim, Jean-Jacques Minazio

  CirkoBalkana, jedinstveni međunarodni Festival suvremenog cirkusa u cirkuskom šatoru vraća se u Zagreb od 27. svibnja do 5. lipnja 2022. Ove godine festival obilježava deset godina postojanja i najavljuje desetodnevni program u kojem će biti odigrano deset predstava cirkuskih umjetnika iz Europe i regije, a popratni program obogatit će cijelu atmosferu i značaj ove zanimljive izvedbene manifestacije. Uz zanimljiv izvedbeni program, festival će ponuditi dodatan bogat program: edukacije profesionalaca i djece, panel na temu cirkusa, rezidencijalni program, Open stage (nastup umjetnika koji se prijave i nastupe sa svojom točkom tu kabaretsku večer), tematske izložbe, kviz znanja i naravno kvalitetan glazbeni program uz cjelodnevne vikend aktivnosti.
  Xampatito Pato (Španjolska): So, red. Arturo Cobas i Jesús Velasco
  Programi se odvijaju u Cirkuskom šatoru CirkoBalkana u dvorištu i u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo, na Trgu Josipa Jurja Strossmayera te na Savskom nasipu. CirkoBalkana je festival koji je nastao iz potrebe da se na našem području formira kvalitetna cirkuska platforma koja služi za razmjenu, prijenos znanja i profesionalizaciju cirkuskih umjetnika u regiji. Festival je nastao 2013 godine kao suradnja tri  udruge iz Europe: Cirkusfere iz Srbije, Cirkorame iz Hrvatske te Cirk` Oblique iz Francuske.

  Festival najavljuje deset dana cirkusa koji mijenja stvarnost u bolju realnost, prikazujući nesvakidašnje ideje i nenadmašna ljudska postignuća, otvara osjetila, povezuje publiku i umjetnike, izaziva smijeh, čuđenje, pokoju suzu a istovremeno i divljenje! Festival CirkoBalkana organiziraju Cirkorama iz Zagreba i Cirkusfera iz Beograda u suradnji sa Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade Pogon, Autonomnim kulturnim centrom Attack, Klubom Močvara.
  Circus Katoen (Belgija): Grashoppers
  CirkoBalkana 10 financijski su podržali Gradski ureda za kulturu Grada Zagreba, Turistička zajednica Grada Zagreba, Francuski institut u Hrvatskoj, Teatroskop – program koji su pokrenuli francusko Ministarstvo europskih i vanjskih poslova, francusko Ministarstvo kulture i Institut français Paris, circusnext platforme, Kreativne Europe, Talijanski instituta u Hrvatskoj, Circostrada Network, Ministarstvo kulture i medija RH, Flanders State of Art, Zaklada Kultura nova kroz program Cirkorama produkcija i distribucija i Hrvatska glazbena unija.

  PLESNA SCENA.hr, 19. svibnja 2022.
  Som Noise (Španjolska): Breach

kritike i eseji