U ljetnom kinu

Najava: 3. Festival neobičnih obitelji – međunarodni suvremeni cirkus ponovo u Splitu

 • Bestiaire, foto: Géraldine Aresteanu

  U četvrtak 9. lipnja počinje treće izdanje splitskog festivala suvremenog cirkusa pod nazivom Festival neobičnih obitelji, u organizaciji kolektiva ROOM 100. Ove godine festival se preselio u novi termin – od 9. do 11. lipnja – i na novu centralnu lokaciju – u predivan ambijent Ljetnog kina Bačvice. Festival neobičnih obitelji okupit će umjetnike iz Belgije, Francuske, Izraela i Španjolske koji će u intenzivnom trodnevnom programu publici prikazati vrhunske izvedbe cirkuskih obitelji iz cijele Europe.

  Samo otvaranje Festivala održat će se u Gradskom kazalištu lutaka 9. lipnja gdje će španjolski dvojac Rauxa Cia izvesti bajkovitu predstavu La Crisis de la Imaginacion. Predstava je namijenjena djeci starijoj od tri godine, a umjetnici Analia i Xavi nastoje prenijeti avanturistički, odvažni i sanjivi duh djece u čijem je svijetu mašte moguće sve.

  U petak 10. lipnja u 19:30, Festival kreće s glavnim programom i seli se u Ljetno kino Bačvice koje na dva dana postaje cirkuska pozornica i kulisa. Za početak ovog dijela Festivala odabrana je predstava Grasshoppers (Skakavci). Predstavu izvodi belgijski dvojac Circus Katoen, koji su poznati po usmjerenju na ekološki način života i rada. Predmeti s kojima rade predstave tako su prirodni, biorazgradivi, reciklirani i moraju stati u njihov mali kombi. I prije nego što je održivost postala globalni trend, Sophie i Willem odnosno Circus Katoen, vodili su se tim načelima.

  U kasnijem terminu u petak, u 21:30, na programu je predstava Bestiaire kolektiva Cie Bal. Akrobat Hichem Chérif izvodi predstavu koju je osmislila slavna francuska umjetnica Jeanne Mordoj koja je svojim izvedbama inovirala u svijetu suvremenog cirkusa. U ovoj predstavi Hichem, bez pomoći maski, utjelovljuje životinje koje žive u njemu i mijenja svoju ljudsku prirodu, pretvarajući se u četveronošca, pticu, primata…

  U subotu11. lipnja, program započinje predstavom Racine(s) (Korijeni) koja je svojevrsno putovanje. Umjetnici Inbal i David pokretima i glazbom publiku vraćaju korijenima koje mnogi od nas tijekom života zaborave ili zanemare. Racine(s) je višeslojna ambijentalna predstava koju će svatko doživjeti na svoj način.

  Predstava kojom će se u subotu u zatvoriti ovaj Festival je Méandres, priča o ženi na dnu kineske motke, ženi izoliranoj i udaljenoj od svega, onoj koja želi pobjeći od svijeta, koja je odlučila prepustiti se i pustiti svoje tijelo i maštu da plešu… Meandres je predstava kolektiva Les Colporteurs jednog od trenutno najuspješnijih suvremenih cirkuskih kolektiva. Riječ je o skupini koja je redefinirala umijeće hodanja, tj. plesanja po žici.

  Osim glavnog dijela programa, Festival neobičnih obitelji nudi bogat popratni i glazbeni program. Program s detaljnim opisom predstava pogledajte na internetskoj stranici festivala.  

  PLESNA SCENA.hr, 9. lipnja 2022.

kritike i eseji