Varaždin pleše šareno i ljubičasto

7. Kliker festival – festival plesa, pokreta i igre za djecu i mlade, Varaždin, 10. – 19. lipnja 2022.: UO Vrum, Zagreb, Ljubičasto, red. i kor. Sanja Tropp Frühwald

 • UO Vrum, Zagreb: Ljubičasto, red. i kor. Sanja Tropp Frühwald

  Kliker – međunarodni festival plesa, pokreta i igre za djecu i mlade, koji se sedmu godinu zaredom održava u Varaždinu, jedinstveno je događanje u regiji. Uz mnoštvo kazališnih festivala koji se obraćaju dječjoj i mladoj publici, ovaj je jedini koji se bavi plesom i pokretom i to kao kreativnim i participativnim medijem. Osim međunarodne selekcije predstava, Kliker okuplja svoju publiku raznim inovativnim događanjima poput radionica, istraživanja i komunikacijskih formata, a programsko usmjerenje su razni pristupi tjelesnoj i plesnoj izvedbi, uvijek s relevantnim edukativnim i refleksivnim temama. Ove su godine to pitanja različitosti, uključivosti, pripadanja, samoće, okoliša i međugeneracijskih problema. Bogat program, kao i svake godine, okupio je šaroliku i nadahnutu međunarodnu zajednicu koreografa, edukatora, plesačica i plesača svih uzrasta, cirkuskih umjetnika, glumaca i glazbenica, kao i brojnu publiku, od najmanjih preko mladih do onih odraslih. Varaždin za vrijeme Klikera, zaista pleše.
  UO Vrum, Zagreb: Ljubičasto, red. i kor. Sanja Tropp Frühwald
  U bogatom programu pozornost je privuklo gostovanje belgijskog koreografa Seppea Baeyensa i njegov program međugeneracijskog plesnog istraživanje s lokalnom zajednicom profesionalnih i neprofesionalnih izvođača. Mali Teatar Cirkus punkt koji su osnovale glumice, lutkarice i klaunese Marijana Matoković i Lidija Kraljić predstavio je svoju predstavu Generacija XYZ (izvele su je Ivana Pedljo, Lidija Kraljić i Katarina Arbanas), a mladi članovi i članice Plesnog studija INK-a Pula koji vodi Andrea Gotovina predstavu Solo za sedam. Predstavu Povodni mož Ambrož za djecu vrtićke dobi kojoj su teme ekologija podvodnog svijeta i ljubav, nastalu u produkciji Plesnog teatara Ljubljana, režirala je Natalija Manojlović Varga, a za najmanju publiku tu su bile ponovne izvedbe Vrumove uspješnice Baja Buf. Participativna plesna instalacija s elementima novog cirkusa Koja si ti planeta? autorice Nikoline Komljenović upravo je na Klikeru doživjela svoju premijeru, a tu su bila i gostovanja Shoome, Malo sutra, Pinkleca i dvije večeri Plesokaza.

  Festival je otvorila premijera predstave Sanje Tropp Frühwald ujedno i umjetničke voditeljice Festivala, pod nazivom Ljubičasto, a u izvedbi čak 22 izvođačice i izvođača! Radi se predstavi koja se oslanja na ideju Shakespeareove tragedije Romeo i Julija i nedozvoljene ljubavi dvoje mladih, a nadahnuta je i motivima slikovnice Smrveni i Smlavi Julije Donaldson.
  UO Vrum, Zagreb: Ljubičasto, red. i kor. Sanja Tropp Frühwald
  Predstava Ljubičasto, nastala u koprodukciji Vruma, HNK u Varaždinu, ekscene i Plesnog studija Vindi, prava je eksplozija rasplesane energije, bogatih crveno-plavih kostima, žive glazbe, dinamične naracije pa čak i zračnih akrobacija. Sve to na bijeloj, apstraktnoj sceni razvedenoj na nekoliko razina, nosi odlično uigran, živahan, mladi ansambl Plesnog studija Vindi, a uz njih priču vodi grupa profesionalnih mladih izvođača, koji su, kao što je to stalni princip rada ove autorice, svestrani izvođači koji svoje vještine i osobnosti upisuju u građu predstave. Tako su specifičnosti glumačko-plesnog izričaja svakog od njih motor i vanjski, komunikativni sloj predstave.

  Dakle – radi se o imaginarnom svijetu podijeljenom na crvene Skakače i plave Plivače. Oni su u zavadi i svaka komunikacija je prijestup. No dvoje mladih prekrši to pravilo, zaljube se i nestanu zajedno pa su roditelji iz oba klana prinuđeni zajedno putovati svemirom, upoznavati svakojake planete i njihove stanovnike, uključujući i prilično tužnu Zemlju, i na kraju se vratiti na vlastitu planetu nazvanu Đumbatron da bi u zajedničkom plesu prihvatili jedni druge. Tako od crvenog i plavog postaje – ljubičasto.
  UO Vrum, Zagreb: Ljubičasto, red. i kor. Sanja Tropp Frühwald
  Izvođački tim čine zaplesana i neposredna mlada plesačica Hedera Perhaj, plesački spektakularan i izvođački fin Endi Schrotter, Filip Sever nezaustavljive je energije u pokretu, mimi, plesu i spektru svih mogućih emocija, začudan i lucidan Bojan Ban, vrckasta i duhovita Hana Kunić, Sara Ipša kao tornado fizičke i glumačke energije te otvorena i razigrana Nikolina Komljenović ujedno i koreografkinja zračnih akrobacija. Ansambl PS Vindi čine Lorena Benčić, Tara Breški, Ivona Čorko, Lea Golub, Paula Ivaniš, Lana Jergan, Dora Obelić, Lola Perhaj, Greta Posavec, Vida Rak, Iva Stanisavljević i Tea Težak koje su zaslužile topli aplauz i svu naklonost publike. Glazbu, koja je funkcionira i kao komentar radnje, uživo izvode Vanesa Petrac i Ivan Marojević.
  UO Vrum, Zagreb: Ljubičasto, red. i kor. Sanja Tropp Frühwald
  Jednostavna radnja koja dotakne niz bitnih tema kao što su različitost, prihvaćanje, nasilje, zaljubljenost, pobuna, nerazumnost odraslih, internet, ekologija… uz protočnu i efektnu koreografiju, zabavnu koreo-režiju koja se oslanja na izvođačku razigranost i zajedništvo bez dubljeg autorskog upisa, odlike su te lepršave predstave. No najvažnije što Ljubičasto donosi, upravo je mladi plesački ansambl, njihova uvjerljiva izvedba i brojnost, i u najboljem smislu preuzimanje varaždinskog HNK, koje uz angažirano gledalište puno djece, za vrijeme Klikera postaje kazalište mladih za mlade, a time i kazalište budućnosti.

  © Iva Nerina Sibila, PLESNA SCENA.hr, 24. lipnja 2022.
  UO Vrum, Zagreb: Ljubičasto, red. i kor. Sanja Tropp Frühwald
  Ljubičasto
  režija i koreografija Sanja Tropp Frühwald
  premijera 11. lipnja 2022.
  autorica teksta i dramaturginja Maja Katić, koreografija zračnih elemenata Nikolina Komljenović, asistentica koreografije i režije Davorka Čorko Rodeš, glazba i izvedba uživo Vanesa Petrac i Ivan Marojević, scena Denis Rubinić, kostimi Ana Fucijaš, video animacije Dragan Đokić, dizajn rasvjete Aleksandar Čavlek, video (trailer i postprodukcija) Tomislav Sporiš, fotografija Mario Knor
  izvode: Hedera Perhaj (Iris), Endi Schrotter (Mak), Filip Sever (Ljiljan, Makov najbolji prijatelj), Bojan Ban (Neven, Irisin tata), Hana Kunić (Đurđica, Irisina mama), Sara Ipša (Ljubica, Makova mama), Nikolina Komljenović (Ivančica, Ljiljanova mama) i članice PS Vindi (Kupači, Skakači, Mačke, Dugokosi, Zemljani): Lorena Benčić, Tara Breški, Ivona Čorko, Lea Golub, Paula Ivaniš, Lana Jergan, Dora Obelić, Lola Perhaj, Greta Posavec, Vida Rak, Iva Stanisavljević, Tea Težak
  produkcija VRUM umjetnička organizacija / Kliker Festival
  koprodukcija HNK u Varaždinu, ekscena, PS Vindi
  UO Vrum, Zagreb: Ljubičasto, red. i kor. Sanja Tropp Frühwald

Piše:

Iva Nerina
Sibila

kritike i eseji