Na posvećenom prostoru scene

20. Queer Zagreb Sezona: Hoghe & Schulte GbR, An Evening with Raimund

 • Hoghe & Schulte GbR, An Evening with Raimund, foto: Jose Caldeira

  Pošle godine je njemački koreograf i plesač Raimund Hoghe iskoračio u vječnost, među umjetnice i umjetnike koji su ga cijelog života nadahnjivali. (Lorcin Balkon je, nesumnjivo, ostao otvoren.) Lorca, Pasolini, Pina Bausch, Nižinski, glazbene i filmske dive kao što su Marija Callas, Doris Day, Judi Garland i Peggy Lee, punili su prostor njegovih glazbeno scenskih vizija, koje je utjelovljivao očaran bivanjem na posvećenom prostoru scene. Hoghe je kreirao i posvete svojim suradnicima, plesačima, ističući pročišćenim formama njihove umjetničke osobnosti i izražajne kvalitete. Njegove predstave (a zahvaljujući udruzi Domino i zagrebačkom Queeru vidjeli smo ih lijepi broj) su poetični, začudni rituali, prizivanje ljepote i harmonije geste, stava, zvuka i pokreta. U pravilu mirno i znakovito, minuciozno izrađeno, ali uvijek u nekom začudnom pomaku, finoj, svečanoj provokaciji njegova malog, drukčijeg, grbom označenog tijela koje se s poslanjem i sigurnošću Velikog majstora ceremonije upisivalo u prostor.
  Hoghe & Schulte GbR, An Evening with Raimund, foto: Jose Caldeira
  Večer s Raimundom, na koju su nas 1. prosinca u Zagrebačko kazalište mladih pozvali Udruga Domino i Goethe Institut (kao zatvaranje 20. Queer Zagreb Sezone), svečana je i topla ceremonija živog, tjelesnog prisjećanja, hommage i prizivanje Hoghea kroz fragmente njegovih radova nastalih između 2002. i 2009. u izboru i prema konceptu njegovih dugogodišnjih suradnika Emmanuela Eggermonta i Luce Giacoma Schultea. Već naslov predstave Večer s Raimundom, a ne Večer s Hogheom implicira bliskost, osobni, prijateljski odnos i još uvijek živo zajedništvo koje se tijekom te večeri posreduje. Izvođači su poznati nam Hogheovi plesači, kao karizmatični Faun Eggermont, ili balerina čarobnih ruku Ornella Balestra (motiv labuđih ruku kao krila, i neke vrste pokušaja leta pojavljuje se tijekom cijele predstave i kod svih izvođača) ili energični Takashi Ueno. Svi oni su u nekom svečanom i scenskom ritualu posvećenom stanju, ali predstava nije postavljena kao rekvijem nego kao radosna proslava Hogheova djela, onog što i dalje traje upisano u memoriju izvođačkih tijela i publike. Stoga je u izbor uključeno i više duhovitih i zaigranih točaka, Hogheovih glazbeno plesnih brojeva, koje izazivaju osmijeh. Ovaj odlično osmišljen hommage započet Lorkinim stihovima „Umrem li, / ostavite balkon otvoren!“ (što je i naslov Hogheova rada iz 2010.) svjedočenje je ne samo djela nego i umjetničkog stava, Hogheova upozorenje na „tijela koja se ne pokoravaju normi“ u vrijeme kada se „ljude pretvara u dizajnirane objekte“.
  An Evening with Judy, red. i kor. Raimund Hoghe, 2013., foto: © Rosa Frank, www.raimundhoghe.com
  Odabrani fragmenti se nižu u finom slijedu; u svakom prethodnom je impuls, određeni ključ za sljedeći. Izvođači, u karakteričnom, mirnom i direktnom hodu, ulaze do izvedbene pozicije i po završetku koreografije, pjesme, duljeg ili kraćeg scenskog zadatka, izlaze. „Repetitivna koreografija očišćenog pokreta svedena je na najvažnije, na esenciju – na gestu i na trajanje.“ zabilježila je Iva Nerina Sibila nakon Boléro Variations. (vidi ovdje), ali je primjenjivo na cijeli Hogheov opus. I tako do završnice, stihova iz Goetheova Torquata Tassa: „Svijet je vrlo lijep“ ali „ono što nam je dano, bježi nam“ jer se „ne usudimo tome prići“. No, Raimund Hoghe se uistinu usudio prići najvišim dosezima europske plesne, glazbene i uopće kulturne baštine; pročitati ih, reinterpretirati, ponuditi u novom ruhu i iz pozicije drukčijeg tijela. I tako bitno pomaknuti percepciju i recepciju plesa kao kazališne umjetnosti.

  © Maja Đurinović, PLESNA SCENA.hr, 3. siječnja 2023.
  Hoghe & Schulte GbR, An Evening with Raimund, foto: Jose Caldeira
  An Evening with Raimund

  koreografija Fragmenti radova Raimunda Hoghea, 2002. - 2009. / izbor i koncept Emmanuel Eggermont i Luca Giacomo Schulte
  umjetnička suradnja: Luca Giacomo Schulte
  izvođači: Ornella Balestra, Ji Hye Chung, Adrien Dantou, Emmanuel Eggermont, Kerstin Pohle, Luca Giacomo Schulte, Takashi Ueno
  oblikovatelj zvuka i rasvjete Ansgar Kluge, producenti Mathieu Hilléreau – Les Indépendences, Judith Jaeger, korištena glazba autora Peter Allen, Charles Aznavour, Gilbert Bécaud, Charlie Chaplin, Cesare Andrea Bixio, Pablo Casals, Alain Goraguer, Lee Hazlewood, Arvo Pärt, Henry Purcell, Maurice Ravel, Pyotr Ilyich Tchaikovsky, Luigi Tenco, interpretirali Joséphine Baker, Leonard Bernstein, Dalida, Judy Garland, Michael Jackson, Zizi Jeanmaire, Milly, Liza Minelli, New York Philharmonic Orchestra, Serge Reggiani, Dusty Springfield i drugi.
  produkcija Hoghe & Schulte GbR

Piše:

Maja
Đurinović

kritike i eseji