Iskušavanje umjetničkog mjesta na kulturnoj mapi grada

Split TASK – večer plesnih minijatura mladih autora, Amfiteatar Doma mladih

 • Petra Kovačić, Početak, foto: Darko Škrobonja

  Umjetnički projekt TASK se krajem prošle godine udomio na nezavisnoj suvremenoj plesnoj sceni u Splitu. U kultnom, iako nagriženom“ i pomalo umornom Amfiteatru, održana je prva autorska večer ovog specifičnog edukacijsko-umjetničkog projekta, čije su idejne pokretačice Martina Granić, Sonja Pregrad i Larisa Lipovac Navojec (Plesni centar TALA) iz Zagreba. Inicijatorica projekta za Split je plesna umjetnica Karolina Šuša, ujedno voditeljica Umjetničke organizacije Naturščik pod čijim ravnanjem su se odvile organizacijske i produkcijske aktivnosti Split TASK-a. Za prvi Split TASK odabrane su vrsne hrvatske koreografkinje, autorice TASK-ova: Milana Broš – sinonim za slobodu i autentičnost plesnog stvaralaštva; Irma Omerzo – koreografkinja istančanog osjećaja za pokret i delikatne predanosti tijelu; Mila Čuljak – svestrana predstavnica riječke izvedbene scene, s interesom za srednju vrijednost između plesa i društvenog aktivizma.

  Odabrane izvođačice (žiri u sastavu: Larisa Lipovac Navojec, Martina Tomić i Nela Sisarić) predstavile su djelić splitske i riječke scene te rezonanciju prema regionalnoj suradnji, što se ispostavilo kao mogući konceptualni korak prema razvoju TASK-a u budućnosti. One su: Larisa Štefančić (mentorica Kristina Lovrić) s TASK-om Milane Broš, duo Vana de Pol i Lucija Zalović (mentorica Karolina Šuša) s TASK-om Irme Omerzo, Petra Kovačić (mentorica Mia Kevo) s TASK-om Mile Čuljak. Svaki TASK uključio je sedam zadataka i/ili prijedloga ili tek nadahnuće za finalnu strukturu rada.

  Larisa Štefančić, Mir i tišina, foto: Darko ŠkrobonjaVečer je otvorila Larisa Štefančić, predstavnica riječke plesne scene. Njezino plesno iskustvo seže od baletnog studija do poticajnog studija kulturologije. Interes uključuje strasno bavljenje performansom, improvizacijom i suvremenim plesom, također i koreografiranjem predstava za djecu i odrasle, te mentoriranja djece i mladih unutar udruge RI Dance, kroz plesni i scenski pokret.

  Njezin rad Mir i tišina je nastao inspiriran TASK-om Milane Broš, vlastitim diplomskim radom (Ludio Doctus: Perfomersko tijelo kao sinkronizacija sa sobom i okolinom) te Manifestom performerice Marine Abramović. U duhu spontanog improvizacijskog instinkta, rad istražuje utjecaj zvuka i tišine na pokret i glas. Propitujući ideju, iskustvo, okvire, slobodu, također i publiku, zapravo se traže odgovori (referirajući se na Manifest Marine Abramović), čemu i zašto umjetnik, te kakva je veza zvuka, petrificirana tijela i onoga u pokretu, ili kakva je veza zvuka i (ne)pokrenutog tijela.

  Larisa će svoj doživljaj događaja sažeti riječima: „Smiješno kako je ustvari bilo jako jednostavno otići u Split. Samo želja! I onda radiš s ljudima koji isto samo žele i vole. Što mi drugo treba. Malo smo sumnjali, jer je ipak to kao veza na daljinu, ali funkcionira. I jedva čekamo. Hvala mojim ljudima koji su mi rekli da je u redu sve to proživjeti i doživjeti samo zbog ljubavi i što su mi rekli da glavom kroz zid ne mora predstavljati nesmotrenost, nego hrabrost.”

  Vana de Pol i Lucija Zalović, Isječci, foto: Darko ŠkrobonjaTASK Irme Omerzo je pripao duetu – plesačicama i prijateljicama Vani de Pol i Luciji Zalović. U procesu rada Isječci bavile su se idejom sklada i opozicije, (dis)balansa partnerskog odnosa. Što znači kretati se jednako, zrcalno, suprotno, u kontaktu i što to čini prostoru u kojem se krećemo?

  „Bavile smo se i različitim atmosferama i brazdama partnerstva, koje smo nastojale preseliti u izvedbeni čin“, kažu autorice. Vana De Pol razvijala je svoj plesni kontinuitet uz edukacije u različitim izvedbenim umjetnostima. Uz ples (jazz dance, suvremeni ples), educirala se i kroz cirkuske i akrobatsko-partnerske vještine. Lucija Zalović je izvođačica, koreografkinja i plesna pedagoginja na polju suvremenog plesa. Iza sebe ima četiri autorska rada. O prvom Split TASK-u imaju samo riječi hvale: „Jedinstveno, zabavno, dinamično iskustvo. Omogućilo nam je suradnju koju smo dugo odgađale. Nešto novo, slatko, toplo. Tim i organizacija za svaku pohvalu. Tople preporuke budućim generacijama.“

  Posljednja izvedba večeri pripala je kiparici Petri Kovačić. Petra dolazi iz područja likovnih umjetnosti, ali umjetnički interes nikad ne nalazi u uskom izričaju; neosporiv je samo oblik, bez obzira kako će se manifestirati istančana svrha, na području kiparstva, instalacije ili performansa.

  „Proces stvaranja i izvedbe plesne predstave Početak nije mi bio nimalo lagan. S obzirom na prvi takav pokušaj i prvo autorstvo kroz plesni izraz, bilo je puno traženja, lutanja, pokušaja i frustracija. Usprkos čestoj nesigurnosti u tome što radim tijekom procesa, sada nakon izvedbe, dojam je suprotan i čini mi se da je sve sjelo na svoje mjesto, da su se nejasni odnosi razjasnili i sve je dobilo čvrstinu i formu. Rad i razgovori s mentoricom značili su puno, a moja istraživanja i, finalno, doživljaj publike (koji je nevjerojatno blagonaklono reflektirao ono što sam nastojala prenijeti), učinili su da se svi ti pokrenuti procesi i razmišljanja nastali tijekom tromjesečnog traganja napokon skupe čineći plodnu i smislenu cjelinu. Na kraju svega ostaje osjećaj zadovoljstva, sreće i ispunjenja. Veliko hvala svima koji su u projektu sudjelovali i koji su na svoj način doprinijeli da se ova predivna ideja obistini.“ – komentirala je svoj nastup Petra Kovačić.
  Petra Kovačić, Početak, foto: Darko Škrobonja
  Split TASK je prezentirao živu i aktualnu scenu mnogoznačnih istraživanja i retoričke demokracije, s onu stranu plesnih esteticizama, iskušavajući svoje umjetničko mjesto na kulturnoj mapi grada. Projektom se definitivno otvaraju toliko željene mogućnosti novih suradnji i dijaloga umjetnika iz različitih umjetničkih disciplina. Zatim, projekt funkcionira kao sjajna koreografsko-izvedbena vježba za razvoj neafirmiranih mladih umjetnika, te naposljetku i kao produkcijska praksa.

  Jedna od mentorica, Mia Kevo, smatra da je „projekt od izuzetne važnosti za mlade autore da predstave svoj rad, ali i za daljnji razvoj suvremeno plesne scene u Splitu, koja se zadnjih godina neumorno pokušava uspostaviti i približiti, kako publici tako i kolegama iz drugih sfera umjetnosti… za mene je ovo bilo neprocjenjivo, dinamično i vrijedno iskustvo.“

  Za kraj, riječi Karoline Šuše, inicijatorice projekta: „Prvi Split TASK podario nam je tri nova kratka suvremeno plesna komada, predivan osjećaj zajedništva u stvaranju neobične plesne priredbe, otkriće da ustvari znamo kako mentorirati, u neodoljivom okušavanju sebe i drugih u radu u Amfiteatru, koji ne zadrži uvijek kišu kad ona jako pada, ali zadrži novu vjeru u publiku koja unatoč hladnoći u gledalištu dođe u priličnom broju, da vidi prve umjetničke procese s dizajnerima rasvjete i promotivnih materijala. Jedan opći dojam pobjede jako lijepog tima nad nevjerojatno teškim uvjetima rada. Navijamo da naše autorice nastave raditi i stvore iz svojih komada punokrvne cjelovečernje predstave, a da iduće godine imamo još više prijava, koje će nas izuti iz cipela. Bit će to novi žiri, novi mentori, novi zadatci. Samo da malo odmorimo, ali rekle bi da jedva čekamo…”

  © Kristina Lovrić, PLESNA SCENA.hr, 1. ožujka 2023.

  SPLIT TASK
  autorice Larisa Štefančić, Lucija Zalović,Vana De Pol, Petra Kovačić
  mentorice Kristina Lovrić, Karolina Šuša, Mia Kevo
  autorice TASK-ova Milana Broš, Irma Omerzo, Mila Čuljak
  selekcijska komisija Larisa Lipovac Navojec, Martina Tomić, Nela Sisarić
  produkcija Umjetnička organizacija Naturščik
  koprodukcija Plesna udruga Tiramola, Multimedijalni kulturni centar
  prostorna podrška Cirkus Kolektiv
  oblikovanje svjetla Sinisa Jakovčević
  dizajn promo materijala Kazinoti & Komenda

kritike i eseji