Ples za kameru

Kretanja, časopis za plesnu umjetnost, br. 9-10/2008. god., gl. ur. Iva Nerina Sibila

  • Kretanja, časopis za plesnu umjetnost, br. 9-10/2008. god., gl. ur. Iva Nerina SibilaKretanja su jedini časopis za plesnu umjetnost u Hrvatskoj. Dvobroj 9/10 sastoji se od dvije tematske cjeline: prva se bavi istraživanjem odnosa plesne umjetnosti i vizualnih medija, a druga istražuje pojmove pokret i gesta u okviru plesa.

    Sadržajno, dvobroj obiluje zanimljivim prilozima kako domaćih, tako i vrlo uglednih stranih autoriteta iz područja kojim se časopis bavi. Cijela posljednja rubrika, koja se bavi čitanjem pokreta i geste, autoru ovih redaka bila je zanimljiva u kontekstu kinezike i proksemike, semioloških disciplina koje se bave proučavanjem uloge pokreta, geste i udaljenosti u komunikaciji. Rubrika Ples za kameru ima dvije cjeline: prvu od njih sačinjavaju tekstovi domaćih autora, a drugu prijevodi tekstova stranih autora, u kojima se propituje odnos plesa i vizualne umjetnosti. Stalna rubrika Kroz izvedbe sastoji se od eseja i razgovora s pripadnicima hrvatske plesne scene.

    Kretanja, časopis za plesnu umjetnost, br. 9-10/2008. god., gl. ur. Iva Nerina Sibila, stanica 14, fotografije iz filma Koreografija za kameru i plesače Vere MaletićOvaj broj časopisa nije baš najprivlačniji prosječnom ljubitelju plesa. Svi su članci pisani diskursom koji teži biti akademski, premda zbog ustrajavanja na kompliciranoj sintaksi i izrazito latiniziranome leksiku nije dovoljno impersonalan. Kako su Kretanja jedini časopis za plesnu umjetnost u Hrvatskoj, možda bi bilo dobro razmisliti o tome da bude nešto manje elitistički i time dostupniji širem krugu ljubitelja plesne umjetnosti. Druga zamjerka Kretanjima odnosi se na izostanak dobre lekture (krivo upotrijebljeni određeni i neodređeni oblici pridjeva, zamjenice za ženski rod i često neshvatljiv poredak riječi u rečenici).

    Ipak, očigledno je da autori tekstova i urednici izvrsno poznaju sva zbivanja i tokove u plesnoj umjetnosti, kao i da se trude (i uspijevaju) iz broja u broj čitateljima ponuditi kvalitetan i zanimljivo koncipiran časopis, koji bi uz spomenute pomake u stilu i jeziku bio još i bolji.

    © Bojan Glavašević, KULISA.eu, 25. veljače 2009.