Googlanje Trafika

Destinacija TRAFIK: Mapa, urednica Iva Nerina Sibila

 • Destinacija TRAFIK: Mapa, urednica Iva Nerina Sibila"TRA stoji za tranziciju na razini društvene i osobne situacije, pokret kao suprotnost mirovanju, promjena kao otpor navici. FIK je fikcija, jedini zaista pouzdani i provjereni izlaz." Dva pojma srž su tranzicijsko-fikcijskoga kazališta Trafik koji obilježava svoju desetu godišnjicu rada, onog na rubu scene, na rubu kazališta i izvan centra. Upravo je tim povodom objavljeno izdanje Destinacija TRAFIK: Mapa, dijeleći djelomično naslov s njihovom najnovijom i najradikalnijom predstavom Destinacija TRAFIK: Divljač. Već u samom imenu publikacije uobličuje se koncept skupine koja je uvijek nekako bez fiksne točke, bez doma, bez lokacije, bez stalne konstrukcije, Trafikovu je destinaciju teško definirati. Ta je divljač nepripitomljena od početaka kada su utjelovili nemirni duh Kamova, pa zatim von Horvátha ili pak sestara Grammatica.

  Destinacija TRAFIK: Mapa, urednica Iva Nerina SibilaSukladno tomu oblikovana je i ovo izdanje urednice Ive Nerine Sibile, jedne od koautorica njihovih prvih predstava, pokušavajući svakom stranicom locirati Trafik na karti novije hrvatske kazališne povijesti, zatim unutar nečega što bi trebala biti nezavisna (kulturna) scena i konačno unutar samih protagonista koji su činili ili čine Trafik onime što on jest. Dobivena mapa Trafika, nakon što je utipkana u Googlemaps na naslovnici, važan je, koristan i zanimljiv vodič koji kroz stručne, nešto nepristranije, ali i vrlo subjektivne tekstove pokušava obuhvatiti rubove oko kojih su se Trafikovci uvijek skitali, u jednu smislenu cjelinu. Konceptu pridonosi i domišljato grafičko oblikovanje koje potpisuje riječka Manufaktura.
  Destinacija TRAFIK: Mapa, urednica Iva Nerina Sibila
  Prva dva teksta eseji su koji kontekstualiziraju rad skupine na razini izvedbenih umjetnosti te na razini kulturne politike. Tako uvodnim tekstom Andrej Mirčev pokušava komparativnom analizom predstava uočiti specifičnosti zbog kojih je Trafik postao jedna od najznačajnijih teatarskih skupina u širem okruženju stigavši do zanimljivih zaključaka. Davor Mišković postavlja pak Trafik u kontekst hrvatske nezavisne kulturne scene uočivši i na tom planu njegovu nedovoljnu integriranost, jer joj je zapravo prethodio, naglašujući njegovu ne-pripadnost. Slijedi niz isječaka iz razgovora s Trafikovim autorima s osobnim doživljajima rada u kolektivu, a oni su redom: Magdalena Lupi, Lara Badurina, Žak Valenta, Edvin Liverić, Ivan Šarar, Selma Banich, Mila Čuljak, Marin Alvir i Iva Nerina Sibila. Destinacija TRAFIK: Mapa završava izborom kritika svih Trafikovih predstava. Riječ je o svakako nužnome dokumentu suvremene hrvatske kazališne i neovisne stvaralačke scene uopće koja poput Hodača, prve Trafikove predstave, "nadahnjuje i oduševljava" (D. Foretić).

  © Jelena Mihelčić, KULISA.eu, 28. kolovoza 2009.
  Destinacija TRAFIK: Mapa, urednica Iva Nerina Sibila

Piše:

Jelena
Mihelčić